Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jerker Engborg

Jerker Engborg var ständigt på väg. En eldsjäl, en sann pionjär. En inspiratör och initiativtagare.

En praktisk och kunnig odlare, en inspirerande föredragshållare och kursledare.

Jerker föddes 7 oktober 1919 i Järnforsen i Småland. Han tog studenten 1939 i Linköping. Efter militärtjänstgöringen deltog han som frivillig i Finska vinterkriget.

Jerkers håg stod till jordbruk, trots att hans uppväxtmiljö var en helt annan. 22 år gammal gjorde han sina första lärospån på den lilla gården Nickemåla i Småland hos Carl-Emil Sörgärde, som sedermera började baka bröd i en verksamhet som blev grunden till Saltå kvarn. På Nickemåla läste han om antroposofen och pionjären Gustaf Ritter i Järna, och dit begav han sig, på vinst och förlust. Jerker stannade något halvår på Ritters Mikaelgården, men den vistelsen fick livsavgörande betydelse. Intresset för antroposofin väcktes.

Jerker sökte sig till den danske pionjären Elstrup Rasmussen för att fördjupa sina biodynamiska kunskaper och utbildade sig ett år på Alnarp. Där träffade han Ingalilly som han gifte sig med.

Efter att ha praktiserat på en biodynamisk gård i Tyskland tog Jerker tillsammans med tre andra på sig uppgiften att lägga om gården Gudhammar i Västergötland till biodynamisk drift. Därefter fick han överta arrendet av Marby trädgård utanför Strängnäs. "Där började den mest betydelsefulla perioden i mitt liv", sade Jerker 50 år senare.

Bland annat för att få avsättning för alla Marbys produkter startade Jerker torghandel i Stockholm, på Kornhamstorg. Men detta var samtidigt en slitsam tid, efter två år gavs torghandeln upp och nästa projekt blev en trädgårdsskola. Efter första årskursen tog Jerker timeout och reste med fru och dotter till Indien ett år. Planerna på fortsatt trädgårdsutbildning skrinlades efter hemkonsten och Jerker återvände till Småland.

Arbetskooperativet Marken föddes. På gården fanns även ett bageri och mjölken förädlades till smör och ost. Jerker gjorde ett nytt besök i Indien, och började arbeta som resande konsulent för Biodynamiska föreningen.

Arbetet på Marken var hårt och slitigt. Jerker hade bildat en ny familj. När han en dag föreslog hustrun Marianne att de skulle flytta till Jämtland svarade hon ja, utan att ha varit där. 1976 flyttade de med sina tre barn till Föllinge, för att anlägga en trädgård i anslutning till pionjären Lilly Johanssons nya hälsohem. Hjärtat blev en fantastisk örtagård som lockade busslaster med besökare från hela landet.

Småningom grundades stiftelsen Spelmansgården. Tio år senare hade Jerker uppnått "normal" pensionsålder. Men att pensionera sig – nej det var för tidigt. Ytterligare 25 år av intensivt odlande tillsammans med Björg Stensson följde. Jerker anlade en örtagård vid Åsbygdens gymnasium och höll kurser vid Birka folkhögskola. Vid Jamtli, Jämtlands läns museum, anlade han en örtagård och skrev boken "Örter på Jamtli".

Han spred under sin livstid inspiration, kunskap, kraft och glädje till väldigt många människor. Jerker avled den 3 juni på Solbacka äldreboende i Föllinge, 90 år gammal.

Berit Löfström och Aurora Carlström