Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jeppe på berget blir landstingsdirektör

Teater Verbal sätter upp en egen version av "Jeppe på berget". Premiär blir det på Tingshuset den 28 december.

– Det finns en massa jeppar överallt, säger producenten Olle Olsson.

I Teater Verbals uppsättning heter pjäsen "Sagan om Jeppe". Det är en tvåmansföreställning och rollen som Jeppe spelas av Björn Johnsson. För regin svarar Håkan Borgsten, som också är sagoberättare och delaktig i de musikaliska inslagen.

Dramakomedin "Jeppe på berget" skrevs av Ludvig Holberg redan 1722. Skådespelet som belyser girighet och maktmissbruk är lika aktuellt i dag som då. När den stackars försupne bonden Jeppe vaknar ur sitt rus lurar baronen och hans vänner i honom att det är han som är baron. Jeppe låter sig berusas av makt och rikedom och blir snart girig och elak.

Vad Holberg vill säga med sin pjäs är att människor förändras av makt, och nästan alltid till det sämre.

Hur skulle ni beskriva Jeppe i Teater Verbals version?

– Jeppe är en missnöjd man. Han tycker att han är smart, han har åsikter om väldigt mycket men nästan inga lösningar. Om han har lösningar så är de trubbiga, säger Björn Johnsson.

– Han har problem med spriten och när vi träffar honom är han inne i en period. Jeppe är en bitter människa med en massa fördomar och han flyr från sin verklighet, tillägger Håkan Borgsten.

Vad har er Jeppe gemensamt med originalet?

– Alkoholismen, att han ser sig själv som maktlös och att han är rik på fördomar. Men vår Jeppe ska inte vara ett offer, man ska inte tycka synd om honom. I vår version får han skylla sig själv, berättar Björn.

I Teater Verbals pjäs utspelar sig historien i landstingsborgen. Sammanträdet skall besluta om nedskärningar. Tio miljoner måste sparas och folk sägas upp. Ordföranden som inte orkar mer stormar ut ur huset och de övriga blir sittande och vet inte vad de ska ta sig för. När de ger sig ut för att leta efter sin ordförande hittar de i stället Jeppe som har "däckat" utanför huset. De tar in honom och när han vaknar låter de honom tro att han är landstingsordförande.

– Vi använder oss av monolog, sagoberättande och musikaliska inslag för att åskådliggöra handlingen, förklarar Olle Olsson.

Föreställningen inleds med en monolog och därpå följer högläsning ur den Tage Danielsson-inspirerande sagan. De båda framställningssätten varvas sedan med musik genom hela pjäsen.

Hur går det för Jeppe?

– Jeppe på berget blir hängd, men vår Jeppe blir uthängd. Han hamnar på en presskonferens och får stå till svars för de beslut han tagit det senaste dygnet. Han får ta skiten för att de andra ska slippa, säger Håkan.

Vad vill ni säga med pjäsen?

– Även om det är en lättsam pjäs, så är det satir, säger Håkan.

– Innehållet skulle vara aktuellt. Man ser att missnöjespartier vinner när folk är missnöjda, men idéerna behöver inte vara särskilt bra. Ingen vågar fatta beslut, men om vi inte väljer aktivt så tar vi egentligen inte ansvar.

Vad kan ni berätta om Teater Verbal?

– Ny, modern och spännande teater med bas i Jämtlands län. Det startade som en teatercirkel i Offerdal när vi gjorde "En midsommarnattsdröm" och nu har vi ett 15-tal medlemmar spridda runt om i landet, berättar Olle.

– Vi ska göra och utveckla scenkonst, tillägger Håkan.

– Ordet ska stå i centrum, det passar Teater Verbal, avslutar Olle.

Till våren räknar medlemmarna i Teater Verbal med att sätta upp sin pjäs på skolor och bygdegårdar runt om i länet.