Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jensner leder Malmö Moderna

Annons


Magnus Jensner lämnar Dunkers kulturhus i Helsingborg och blir chef för nya Moderna museet Malmö som öppnar till hösten. Där vill han vända ut och in på modernismen.

Hans egen väg till konsten gick via litteraturen, där föddes hungern efter fler och nya berättelser.

Som förste konstintendent på Dunkers kulturhus i Helsingborg har Magnus Jensner ansvarat för ett 60-tal utställningar. Under olika perioder i livet han han fördjupat sig i Francis Bacons, Pablo Picassos och Marcel Duchamps konst. Tillsammans med Liljevalchs och Riksutställningar gjorde han för ett par år sedan den stora svenska samlingsutställningen "Konstfeminism", vilket lärde honom mycket om flera kvinnliga konstnärskap.
"Fantastisk möjlighet"

Han har också jobbat på dåvarande Rooseum, det vill säga i samma lokaler som nu ska hysa nya Moderna museet Malmö.

-Vi kommer att kunna visa upp delar av Modernas samlingar, och med en erfaren institution i ryggen kan vi låna in verk från stora samlingar runt om i världen. Det är en fantastisk möjlighet som man ger den här regionen.

Sina utställningsidéer vill han ännu inte tala om. Som institutionschef hoppas han kunna skapa en mer nyanserad bild av modernismen, men också visa stora samtida konstnärskap.

-Det handlar om spegelarbete. Man speglar det historiska i samtiden och samtiden i det historiska.

TT Spektra: Hur tycker du att konsten berikar våra liv?

-Den kan visa oss oväntade lösningar och oväntade bilder. Bildspråket kan förmedla meningar och djup som vi är i ständigt behov av. Jag tror konsten har en väldigt viktig betydelse i våra liv om vi tillåter det. Man måste släppa in den i sitt liv.
Annons