Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Nilsson väljer nykterheten

/
  • IOGT-NTO:s fokus i år är det våld som alkoholen för med sig. ”Statistik visar att åtta av tio misshandelsfall är alkoholrelaterade”, säger Vivan Åhman, IOGT-NTO:s ordförande i Jämtlands län. Foto: Håkan Luthman
  • Anders Jonasson och Walter Bogataj försöker lista ut de rätta svaren  i bilrebusen som arrangerades i Svenstavik i går. Foto: Sandra Högman
  • Marcus Lundberg, 6 år, håller tungan rätt i munnen medan han försöker kasta bouleklotet så nära den lilla bollen som möjligt. Han hejas på av mamma Monica Lundberg.Foto: Sandra Högman

I går var det folknykterhetens dag. I länet uppmärksammades det med musikunderhållning, lotteri, tal och bilrebus. Och i Östersund gick kommunalrådet Jens Nilsson, s, med i IOGT-NTO.

Annons

Ända sedan Motorförarnas helnykterhetsförbunds, MHF, lokalavdelning i Berg bildades 1948 har folknykterhetens dag uppmärksammats på olika sätt i kommunen.

Och i går var inget undantag.

Totalt hade sex organisationer, varav MHF var en av dem, samarbetat för att ordna en heldag där den numera traditionella bilrebusen var huvudnumret.

– Det är alltid viktigt att påminna om vad alkoholen kan ha för konsekvenser, säger Arne Hallquist, kassör i MHF:s lokalavdelning i Berg.

När de duktiga musikerna i Bergrasket underhållit i Svenstakyrkan i Svenstavik och alla lotter sålts slut var det dags för de omkring 30 deltagarna att sätta sig i sina bilar och ta sig genom den kluriga rebusen. På fem stationer utmed vägen mellan Svenstavik och Hoverberg fick de medverkande svara på tipsfrågor och delta i olika tävlingar så som pilkastning, boule och gissningslekar.

Walter Bogataj var en av de tävlande.

– Jag har deltagit i liknande bilrebusar i Stockholm, vilket var väldigt roligt. När jag hörde talas om att det skulle ordnas en liknande rebus här tyckte jag att det skulle vara kul att vara med, berättar han.

När bilrebusen var avklarad samlades deltagarna i Svenstakyrkan igen för att fika tillsammans.

Men det var inte bara i Svenstavik som folknykterhetens dag uppmärksammades. I Östersund hade IOGT-NTO, Jämtlands län, ett offentligt möte utanför Coop vid Lillänge. En av talarna var den dagsfärska medlemmen Jens Nilsson, s, kommunalråd i Östersund.

Trots att han är uppväxt med en tradition av sill och nubbe ser han inget problem att nu hålla sig till ett helnyktert leverne där inga alkoholdrycker med mer än 2,25 volymprocent accepteras.

– Sedan en operation för sju år sedan har jag ändå inte druckit alkohol, så det blir inget problem, säger han.

Som medlem ser han en möjlighet att fortsätta kampen mot alkohol och droger på europanivå. I dag pågår ett aktivt samarbete redan mellan länets kommuner, landstinget och polisen.

Mer läsning

Annons