Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Nilsson hoppas på många kryss från skogslänen

/
  • Jens Nilsson är inne på upploppet av sin kampanj för att bli vald till EU-parlamentet. Han hoppas att befolkningen i Sveriges skogslän och Norrland ska kryssa just honom på valsedlarna.

Det är slutspurt. EU-valet närmar sig och det gäller att hinna övertyga så många väljare som möjligt. Social-demokraternas Jens Nilsson från Östersund har de senaste veckorna åkt land och rike runt för att sprida sitt budskap. Bara upploppet är kvar.

Annons

När LT pratar med Jens Nilsson sitter han i bilen på väg till Hoting. Bara en resa av många den senaste tiden. Han gissar att det kommer att bli en hel del snack om jakt och frågor som ligger jägarna varmt om hjärtat. Jens Nilsson säger att en av hans allra viktigaste uppgifter som parlamentariker, om han väljs, blir att jobba för det lokala inflytandet.

– Att trycka ner beslut i jaktfrågor på en lokal nivå är skitviktigt. Det finns en tendens att EU med det övergripande ansvaret vill detaljreglera och det är inte bra. Det här har jag lovat att jag ska bevaka, säger han.

Som kandidat nummer sex på sitt partis valsedel har han en hygglig chans att knipa en av Sveriges 18 platser i EU-parlamentet. Men det kan bli en strid på kniven. För Jens Nilssons del kan antalet personvalskryss bli helt avgörande. Hur många kryss han får hänger förstås på hur han lyckas nå ut med sitt budskap. Vilka väljare han riktar sig till är tydligt.

– Norrlandsfrågorna är profilen för mig. Det är de jag har i fokus och ska kämpa för. Om det inte finns någon från Sverige som kan bevaka Norrlandsfrågorna i EU-parlamentet då kan det bli mycket tokiga beslut, säger han och fortsätter:

– Skräckscenariot är att vi från Sverige skickar 18 parlamentariker till Bryssel och att alla bor söder om Uppsala. Eller ännu värre, att den enda som representerar Norrland blir en sverigedemokrat.

Jens Nilsson kan inte räknas till duvungarna när det gäller politiskt arbete i Europa. Hans engagemang började redan med murens fall.

– När Berlinmuren föll och Sovjet kollapsade så kände jag att nu har vi en chans att bygga ett nytt Europa. Det kalla kriget var slut och vi kunde om vi samarbetade skapa ett Europa utan konflikter och krig.

Sedan dess har han varit aktiv i Europapolitiken. Nio år i EU:s regionkommitté och tio år som ledare för Reves, ett nätverk för städer och regioner i Europa. Dessutom ordförande i Europaforum norra Sverige och medlem i Europarådet. Jens Nilsson säger att rädslan för krig och konflikter fortfarande finns kvar.

– I Europarådet är ju även Ryssland och Ukraina med. Jag märker att det fortfarande finns en rädsla för framtida krig i flera länder, särskilt de som inte är med i EU.

Jens Nilsson tror att han med sin långa erfarenhet skulle ha ett mycket fördelaktigt utgångsläge som parlamentariker.

– Om jag blir vald så kan jag göra nytta redan från dag ett. Jag har kontakterna där nere och vet hur turerna går.

Men EU-valet handlar ju inte bara om engagemang och erfarenhet. För Jens Nilsson handlar det kanske ännu mer om att nå ut till väljarna. Inte bara att få dem att rösta socialdemokratiskt utan att även övertyga dem om att just han är den rätte kandidaten.

– Min uppgift är att bevaka norra Sverige och skogslänens intressen. En del ligger i att investera i viktiga områden för de här regionerna, säger han och nämner satsningar på vägar och på miljön som exempel.

En annan del som Jens Nilsson vill lyfta fram som en viktig fråga för honom är att försöka bevara den svenska modellen med kollektivavtal och en stark arbetsrätt.

– Den svenska modellen är hotad. Vi måste få EU att slå fast varje lands modell i ett direktiv, säger han.

Om just de här frågorna känns viktiga för väljarna återstår att se. Jens Nilsson konstaterar även han att utgången i valet kommer att handla mycket om vilka kandidater som får många personvalskryss. Om hans kampanj lyckats vet vi först natten efter valet den 7 juni.

Mer läsning

Annons