Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens, Kjell Albin och de anonyma källorna

De tycker inte lika om särskilt mycket, Jens Ganman och Kjell Albin Abrahamson. Men på två punkter är de fullständigt överens:

1. Jämtarna är ett fegt folkslag som inte törs stå för vad de tycker.

2. Det skulle behövas fler offentliga samtal mellan personer som de själva; som ibland är ute i ogjort väder men som också säger sanningar som ingen annan vågar säga.

Jens Ganman är frilansjournalist och författare till den uppmärksammade boken ”Kungen av Jämtland” om finansmannen Maths O Sundqvist. Kjell Albin Abrahamson är utrikeskorrespondenten och LT-krönikören som totalsågade boken och tyckte att det borde finnas en särskilt het plats i helvetet för dess upphovsman och hans anonyma uppgiftslämnare.

I går drabbade de samman i residensets trädgård i ett samtal om skvaller och meddelarfrihet som blev både tänkvärt och underhållande. Skapligt belevat dessutom – precis som samtalsledaren Hans Lindeberg, chefredaktör på ÖP, hoppades i sin inledning. Han var nog lite rädd att matchen skulle bli blodigare än den faktiskt blev.

Jens Ganman började med att försöka förklara vad egentligen ville med ”Kungen av Jämtland”. Avsikten var inte att skriva en biografi eller göra en ekonomisk analys av finansmannen Maths O Sundqvist. Däremot att skildra myten Maths O och hur den uppstått:

– Jag tycker det är intressant när någon blir utropad till kungen av någonting och vill granska varför det sker.

Att så många av dem som faktiskt lät sig intervjuas krävde att få vara anonyma avskräckte honom inte från att skriva:

– Om man börjar med ett ämne och märker att så många inte vill uttala sig med namn så finns det desto större anledning att fortsätta, sade han.

Det hade Kjell Albin Abrahamson ingen förståelse för:

– Jag skulle ha lagt ner projektet.

Han hamnade själv i blåsväder med sin bok om Alsenchauffören Pelle Bergdahl, ”Den harmynte humoristen” som kom ut 2002. Då handlade det mer om hur närgången man får vara i beskrivningen av en icke offentlig person än om hur Kjell Albin hanterat sina källor:

– Jag hade bara två anonyma citat, inget av dem betydelsebärande. Och samtliga intervjuade personer var namngivna i en lista i slutet av boken.

När Hans Lindeberg försökte kombattanterna att verkligen precisera hur man bör handskas med anonyma källor blev svaren ganska svävande. Det framgick att frågan är komplex och Jens Ganman tog till det standardsvar som alltid brukar dyka upp i de här sammanhangen:

– Det måste avgöras från fall till fall.

Sedan fortsatte han med att fråga Kjell Albin Abrahamson hur han skulle ha gjort med den anonyma källan ”Deep Throat” om det hade varit han som kommit Watergateaffären på spåren.

– Naturligtvis stöter jag på små ”Deep Throats” hela tiden i min journalistiska verksamhet, replikerade Kjell Albin och lät förstå att han också använt sig av dem – även om han inte anser sig vara någon undersökande journalist och enligt egen utsago aldrig gjort ett scoop.

– Men jag skulle aldrig använda anonyma källor på ett sätt som skulle sätta min trovärdighet på spel.

Så till frågan om vi i det här länet är fegare än andra, om det är ett särskilt jämtländskt drag att inte våga stå för sin åsikt.

Ja, det är det, tyckte Kjell Albin Abrahamson:

– DN-journalisten Maciej Zaremba har sagt att han aldrig träffat på så många offentliga personer – både politiker och tjänstemän – som krävt att få vara anonyma som när han gjorde sitt reportage om sexualiteten i Jämtland. Och när jag jämför insändarsidorna i LT och ÖP med andra tidningar så är det långt fler som skriver under signatur här.

Och Jens Ganman höll med, inte minst mot bakgrund av alla nätkommentarer som flödade när debatten om hans bok var som hetast:

– ”För jävligt att man uttalar sig anonymt om Maths O Sundqvist på det här sättet”, skrev man. Och undertecknade med ”Surjämte”...