Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Ganman fick Sveriges debattörer att sjunga i kör: ”Polariseringen börjar bli väldigt tröttsam”

"Jag avskyr dig och allt du tror på" – fast för en gångs skull med glimten i ögat. Det var många som trodde att videon med körsång av Sveriges ledande samhällsdebattörer var fejk – men det var den inte.
– Vi måste inte alltid hänga varandra i strupen, säger Jens Ganman som både medverkar och är en av upphovsmännen.

Melodin är en omgjord variant av Ulf Lundells "Jag trivs bäst i öppna landskap". Göran Greider inleder med frasen "Jag trivs bäst bland vänsterblivna" och sedan tar bland andra Robert Aschberg, Annika Strandhäll, Chang Frick, Bert Karlsson, Peter Wolodarski och Janne Josefsson ton i körsången som fick avsluta SVT:s satirprogram "Veckans nyheter".

– Otroligt uppfriskande att de här människorna visar att de kan driva med sig själva. För så länge de kan det finns det en öppning och förståelse mellan de två – eller tre – olika lagen, säger samhällsdebattören, satirikern och författaren Jens Ganman, från Östersund, som tillsammans med Björn Edgren, Stefan Wijk och Micke Lind ligger bakom idé, låttext och genomförande.

Ja, många som annars bara brukar häckla varandra möttes för en gång skull över gränserna och bjöd på sig själva. Det dröjde inte länge innan videon blev viral och hyllades i sociala medier. Många skriver att den inger hopp i polariseringens tider och det var precis vad upphovsmännen ville uppnå. Jens Ganman säger att de gärna vill få folk att tänka till och omvärdera.

– Vi tyckte att det behövs något för att visa att vi inte alltid behöver hänga varandra i strupen. Polariseringen börjar bli väldigt tröttsam och den leder ju ingenstans heller. Vi ville inte driva med någon eller förlöjliga på något sätt utan tvärtom visa att kolla här: vi är alla människor och den sista du tror har humor och självdistans har faktiskt det.

Blev du förvånad över att så många ställde upp?

– Ja, litegrann. Vi fick bearbeta några som var misstänksamma och trodde att de skulle bli förlöjligade. Men överlag var det ganska enkelt att få alla att ställa upp faktiskt. Alla gjorde det dessutom med ett glatt humör och struntade i att de syntes i samma sammanhang som sina "fiender".

Vem var mest oväntad?

– Hehe, lite förvånad blev jag över att Peter Wolodarski ställde upp. Inte på grund av hans åsikter utan för att han verkar så korrekt och kanske inte typen som man tror ska bjuda på sig själv.

Peter Wolodarski hör för övrigt till dem som ofta är i skottlinjen för Jens Ganman själv. Ganman som många gånger gjort sig känd för att slå åt vänster, men önskar att fler skulle se att om det är något han gör är det att alltid sparka uppåt.

– Jag ger mig alltid på de som har makt – oavsett om de är moderater, sossar eller sverigedemokrater.

Kommer du som samhällsdebattör att förändras av den här körsången?

– Nja, eller ja, kanske på sikt. Jag tror att många som medverkade kände att aha, det kanske går att jobba på ett annat sätt, lite mer över gränserna mellan de olika grupperingarna. De är faktiskt något jag försökt göra, men oftast får man inte ens chansen att sätta sig ner med någon oliktänkande. Kanske kan låten visa att man inte blir smittade av andras åsikter bara för att man pratar med varandra.

I tre säsonger har Jens Ganman producerat satir till just SVT:s "Svenska nyheter", bland annat i form av de färggranna cirkeldiagram som också publiceras på sociala medier som Facebook och Twitter. I början av året utsågs han också till Årets svensk av tidningen Fokus.

Hur har året som Årets svensk varit?

– Om jag hade vetat hur mycket skit jag skulle få hade aldrig tackat ja. Det gav mig ingen goodwill, bara huvudvärk eftersom många blev så provocerade och förbannade. För deras sinnesro skull skulle jag vilja säga att jag lämnar tillbaka priset.

Läs mer: Satiren gjorde jämten Jens Ganman till Årets svensk: ”Sverige är värderingsmässigt extremt”