Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzpianist från Chicago gästspelar i Kälarne

Kälarne jazz- och bluesförening får amerikafrämmande i helgen. På söndag spelar jazzpianisten Ben Paterson från Chicago på hotell Östjämten.

Ben Peterson har rötter i Kälarnebygden och är hemma för att delta i en släktträff i sommar.

– Vi blir cirka 50 personer, Sundinkusiner och anhöriga, som ska träffas i kväll (läs torsdag), berättar Bens morbror Christian Sundin.

Det är hos honom Ben med familj bor under Sverigebesöket och det var han som kom med idén att Kälarne jazz- och bluesförening skulle arrangera en konsert med Ben och några lokala musiker.

– Vi frågade Lasse Hörnfeldt, sax, Lars Forsberg, trummor, och Hans Lundhag, bas, och de ville gärna spela med Ben. De kommer hit till Kälarne för att repetera på lördag, säger Christian.

28-årige Ben Paterson berättar själv att han besökt Kälarnebygden många gånger och att Sverige och Kälarne betyder mycket för honom.

– Min mor Lisbeth var född och uppväxt här och vi åkte hem varje sommar när jag var barn. Jag älskar att komma hit, och nu ser jag verkligen fram emot släktträffen där jag får chansen att träffa så många.

Ben har aldrig tidigare uppträtt som musiker i Sverige, så söndagens konsert ser han också fram emot med stor förväntan. I Chicago försörjer han sig som jazzpianist på heltid.

– Jag spelar sex kvällar i veckan, säger han.

Även om Chicago är mest känt för all blues som spelas där så är den också en fantastisk jazzstad, säger Ben. Han är en flitig gäst på stans jazzklubbar men har också framträtt på blues- och jazzfestivaler och på stora scener som Sears Tower och Symphony Center. Han har spelat med många av Chicagos mest välrenommerade jazzmusiker och fått pris i flera tävlingar i jazzimprovisation.

Som sina inspiratörer nämner Ben pianister som Oscar Peterson och Bill Evans och framför allt saxofonisten Von Freeman:

– Han är 87 år i dag, en fantastisk musiker som blivit min mentor och som jag lärt mig massor av.

Ben beskriver sin musik som svängig jazz med en god portion blueskänsla.

– Hälften av det vi kommer att spela på söndag är mina egna kompositioner, resten gamla jazzstandards. It should be swinging, avslutar Ben Paterson.

Åsa Eriksson Ahnfelt