Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzklubben Nardis laddar för en spännande höst

Jazzlivet i Östersund frodas som aldrig förr. Jazzklubb Nardis fick en flygande start med stor och entusiastisk publik.

Föreningen Jazz i Jämtland har redan dragit igång sitt höstprogram med många förnämliga gästspel och i fredags uppstod ytterligare en jazzscen i stan i och med att SAM – Småskalig Akustisk Musik – blåst nytt liv i jazzklubben Nardis.

Det var basisten och bandledaren Oscar Schönning som 2001 startade Nardis i Östersund som alternativ jazzscen för mindre grupper, ofta i gränslandet mellan jazz, rock, pop och fri improvisation.

I höst har Nardis laddat för ett ambitiöst program med några av landets mest spännande grupper med ny jazzmusik. I Storsjöteaterns foajé har man hittat en perfekt klubbmiljö med intim atmosfär och i fredags var det alltså premiär för nya Nardis.

På scen Mattias Landaeus Trio, som friskt och oförväget blandade egna kompositioner med klassiska pärlor. Det blev en de fria improvisationernas kväll med snabba kast mellan det meditativa och det explosiva.

Som pianist ger Mattias Landaeus på sitt mycket personliga sätt en hommage till både Chopin och Thelonius Monk, som låtskrivare kan han som i låten Family Tree anknyta till en polska ur den svenska folkmusikskatten, medvetet provocera som i Perfect Harmony eller skapa ett ritigt rytmkalas som i Amateurs Night.

Jon Fält har många roliga hyss för sig vid trummorna och på bas – som en brygga mellan jazzgenerationerna – finner vi en trygg veteran, Palle Danielsson, som alltid varit öppen för det nyskapande.

Jazzklubb Nardis fick alltså en flygande start med stor och entusiastisk publik i Storsjöteaterns foajé. Ytterligare tre spännande gästspel väntar:

Den 22 oktober med Elin Larsson Group. Elin, som spelar tenorsaxofon och framträder med kvintett, har själv betecknats som en Wayne Shorter-adept och som ett av de klarast lysande stjärnskotten på den svenska jazzhimlen. Hennes musik som en hybrid av jazz, rock, pop, folkmusik med orientaliska influenser och fri improvisation.

Den 5 november är det dags för pianisten Jacob Karlzon och hans trio. Jacob är en av Sveriges mest framstående jazzpianister, har spelat med Tolvan Big Band och haft egen trio sedan början av 90-talet.

Jazzsångerskan Lina Nyberg slutligen, som gästspelar hos Nardis den 17 december, är sin relativa ungdom till trots, en riktig veteran på den svenska jazzscenen med 12 utgivna skivalbum och otaliga turnéer landet runt.

Jazzpubliken i Östersund kan alltså se fram emot ett ovanligt stort utbud av konserter i höst och en rikt varierad repertoar.