Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzig julstämning

LO Rindberg tipsar om tre intensivt uttrycksfulla svenska jazzsångerskor.

Rigmor Gustafsson är idag utan tvekan en av Sveriges allra bästa jazzvokalister och den positionen har hon mycket målmedvetet klättrat mot under en följd av år med succépräglade konserter och kvalitetsfyllda skivinspelningar. Allt oftare har hon framträtt med en egenkomponerad repertoar av låtar och steg för steg avancerat mot det sparsmakat träffsäkra och uttrycksfulla för sin röst och scenpersonlighet.

Rigmor Gustafsson har med andra ord gått från klarhet till klarhet och med den senaste skivan "When you make me smile" (ACT) har hon kanske tagit det mest övertygande steget hittills i sin jazzkarriär.

Med ett helt eget, utmärkt låtmaterial, som till huvuddelen arrangerats av Magnus Lindgren för hennes egen kvartett med gästsolister och i samarbete med Dalasinfoniettans trettio musiker starka och välklingande orkester, har hon åstadkommit en nästan sensationellt bra skiva.

Det kan naturligtvis annars vara lite tveeggat för en improvisationsmusiker att samarbeta med en stor orkester i arrangemang som sätter begränsningar för den fria improvisationen. Men begränsningar märker man ingenting av här, när flera av Sveriges ledande jazzmusiker är solister och Dalasinfionettans musiker under ledning av Jonas Nydesjö med sin stråksektion följsamt backar upp en fullfjädrad sångsolist.

Här finns en rad lätta och lekfulla melodier med skönt gungande rytmer, allt i raffinerade arrangemang med smeksamma stråkar. Ett par bluesiga låtar och en med närmast latinamerikanskt gung.

Efter alla priser och utmärkelser som regnat över Rigmor Gustafsson de senaste åren visar hon med den här skivan att hon varit värd varenda en.

Vivian Buczek, som vi tidigare hört i bland annat i den superproffsiga kvartetten Jazz Vocal Unit, har också med framgång slagit in på helt egna vägar som jazzsångerska. Med sitt femte soloalbum "Curiosty" (Volenza) övertygar hon starkt med mycket lätta, lekfulla tolkningar av en rad jazzklassiker signerade Horace Silver, Charles Mingus, Chick Corea, Irving Berlin samt några egna låtar.

Det är ett personligt och kräset musikurval, som demonstrerar Vivian Buczek förmåga och fantasifullhet som sångerska och uttolkare av både texter och musik med Martin Sjöstedts Trio i lyhörda, finessrika ackompanjemang.

Isabella Lundgren är en intensivt uttrycksfull sångerska, som bara arton år gammal tog steget över till en tidig jazzkarriär i USA. Men efter några intensiva år återvände hon, nu till teologiska studier i Sverige – och en fortsatt karriär som sångerska, för med den rösten var det ju i det närmaste oundvikligt.

Här i Östersund hörde vi henne för en tid sedan med äkta feeling och Billie Holidays röst och frasering tolka den tidiga jazzens pärlor i Jesse Lindgrens New Orleans Band.

Fortfarande med ett stadigt fotfäste i "The Great American Songbook", men i en helt annan musikalisk tappning, har hon nu tillsammans med Carl Bagge Trio och den i Sundsvall baserade Nordiska Kammarorkestern givit ut en förnämlig CD, som fått den symboliskt laddade titeln "Somehow life got in the way" (Ladybird).

Här tillåter sig Isabella Lundgren att med sin intensivt genomborrande röst ta ut svängarna i både traditionell gospel och hårdsvängande jazzklassiker. I Mats Hållings förnämliga orkesterarrangemang och uppbackad av instrumentalsolister som Joakim Milder, Dicken Hedrenius och Peter Asplund har Isabella Lundgren fått det förnämliga musikaliska stöd och den omramning hon förtjänar. Även detta en alldeles utmärkt cd att lyssna på i jul!