Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzfest i Ingvars anda

/
  • Foto: Ulrika AnderssonIngvar Johansson var med och startade Jazz i Jemtland. Hans minne firas vid föreningens 40-årsjubileum på lördag av stipendiaterna Peder Knudsen, Magnus Vikberg, Magnus Forsberg, Erik Oscarsson samt Jonathan och David Forslund.

När Jazz i Jemtland har 40-årsfest på fredag kommer Gamla teatern att fyllas av jazz i Ingvar Johanssons anda. Sex stipendiater samlas för att fira och lira.

Annons
Ingvar Johansson, den legendariske jazzpianisten, var med och startade föreningen Jazz i Jemtland 1968. Han gjorde god propaganda för jazzen både på hemmaplan och ute i Europa, där han spelade med flera av de stora världsnamnen.
Efter Ingvars död instiftades en stipendiefond som delat ut pengar till åtta unga lovande musiker som är födda i länet och spelar i hans anda.
- Vi tyckte det skulle vara roligt att samla stipendiaterna nu när vi jubilerar, och sex av dem har lovat komma, säger Lasse Forsberg från Lit som är med i arbetsgruppen för jubileet.
De sex stipendiaterna är:
Pianisten Peder Knudsen, stipendiat 1999. Han lämnade länet samma år för studier på Bollnäs folkhögskola, följt av musikhögskolan i Göteborg, där han sedan dess varit verksam som musiker i bland annat gruppen Blåeld. För närvarande undervisar Peter Knudsen på en jazzlinje på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås. Med sin trio är han aktuell med skivan Impression med musik av Debussy och Ravel i uppjazzade versioner.
Trummisen Magnus Forsberg, stipendiat 1999. Han är utbildad vid Jazzlinja i Trondheim och jobbar som trumlärare och frilansmusiker. Han spelar fast med jazztrion Jupiter, som gett ut två skivor och turnerat över hela Norden. Han är också medlem i ett av Europas ledande latinband, Mambo Companeros, samt leder det egna bandet MiMaSoul. 
Pianisten Erik Oscarsson, stipendiat 1999. Frilansande pianist och en improvisationernas mästare. Han skapar sin musik i samma ögonblick som den framförs, väljer själv sina medmusikanter och tillhör den lilla grupp musiker som framträder hos Nya Perspektiv varje säsong.
Trummisen Magnus Vikberg, stipendiat 2001. Han frilansar med Östersund som bas och spelar bland annat i grupperna Ictus, Tanaka och Fria Mellanpartiet.
Bröderna Jonathan och David Forslund, stipendiater 2007. De spelar saxofon respektive trumpet och pluggar fortfarande i Östersund. Tillsammans med pappa Lars-Erik och några till bildar de Forslunds kvintett.
Som vi berättat tidigare i LT blir det både konserter, jam session och dans under jubileumskvällen. Lars Hörnfeldt med vänner, Wolverine Jazz Band och Leif Olsson kvartett med Maud Sparrman spelar.
- Det kommer att bli en kanonkväll, säger Lasse Forsberg, som också berättar att det kommer att serveras en speciell jazzmeny med parisare som på Runeborg när det begav sig.
- Fast nu kallar vi dem runeburgare.

Mer läsning

Annons