Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazz med minnen, längtan, smärta och kärlek

Personliga texter och lättlyssnad jazz på Torbjörn Edlunds nya cd "From my point of view".

Den produktive musikanten Torbjörn Edlund har nyligen presenterat en skiva med traditionell jazz. Han står själv som avsändare av allt material, både text och musik. Torbjörn säger i den skrift som följer skivan att inspirationen till texterna kommer från livet själv. Minnen, längtan, smärta och kärlek. Texterna som i princip genomgående är skrivna på engelska är personliga och musiken lättlyssnad jazz.

På skivan har han samlat sina bröder och ett gäng goda musikervänner i jazz-genren omkring sig. Tillsammans har de skapat en trevlig mysplatta med mycket hemkänsla. Samlingen musiker på skivan representerar mycket kunnande och det känns tight och rent genom hela skivan. Ljudkvalitén är genomgående klar och välbalanserad.

Jag inte förtjust i Torbjörns röstvibrato som han lägger på i frassluten genom hela skivan, det känns onödig speciellt i den här genren, men också eftersom hans röstkvalité är njutbar precis som den är. Sen är det väl lite si och så med den engelska diktionen, den har ett och annat att önska om jag nu ska vara kinkig. Torbjörn har en mycket varm och lyrisk baryton stämma och den passar fint till den här musiken. Hans röst har också en fin mjuk höjd som speciellt kommer till sin rätt i låtarna "Daylight are gone" och "I'm a lonely man". Det är behagligt att lyssna till hans röst.

En av mina favoriter på skivan blir till exempel låten "It's a foggy day", där har Torbjörn Edlund och hans medmusikanter fångat några mystiska ögonblick och stämningen i låten är just dimmig och cool. Låten känns nyskapande. Sen gillar jag de rent instrumentella låtarna "In my rythmics" och "Renco-ride", glad musik under stadig ledning av Lars Forsbergs trumspel. Slutnumret "If I pray" fångar också en djupare tråd både textmässigt och musikaliskt.