Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jäviga politiker i skolbeslut”

Skolnedläggningsbeslutet fattades av flera jäviga politiker. Det anser Knut Östman (MP) som nu vill laglighetspröva saken.

Trots att kommunfullmäktige har beslutat att lägga ner skolan i Skålan och högstadiet i Rätan har kritiska föräldrar, bybor och politiker inte gett upp kampen om sina byskolor. Som LT tidigare berättat har en förälder i Skålan överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Härnösand eftersom föräldern anser att beslutet bryter mot bland annat Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter.

Nu har även miljöpartisten Knut Östman överklagat skolnedläggningarna till Förvaltningsrätten.

Östman menar att beslutet ska betecknas som ogiltigt eftersom fyra av de politiker som deltog i omröstningen var jäviga. Torsten Medalen (C), Maud Peeker (C), Monica Hallquist (S) och Ulla-Britt Lindblad (S) har på olika sätt anknytning till de berörda skolorna och bör därför inte ha röstat i frågan, anser Knut Östman.

I väntan på att Förvaltningsrätten ska avgöra om jäv föreligger vill Knut Östman att rätten ska bestämma att skolnedläggningarna ska läggas på is.

Kommunchef Brittinger Stein-Öhrnell anser inte att de berörda politikerna varit jäviga i frågan och har därför mottsatt sig Knut Östmans begäran.