Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteprojekt 2010: En manifestation för tystnaden

En bok, 65 kyrkor och 40 000 människor som tillsammans njuter av ro och tystnad. En smått sanslös idé som redan nu bör kunna utnämnas till nästa sommars mest spännande konstprojekt.

Annons

”Tema tystnad” är arbetsnamnet. Idén Rolf Anderzons.

– Den föddes i samband med att vi gjorde boken ”Konzta”. Då valde vi att inte ta med konsten i länets kyrkor. Kyrkokonsten är så omfattande att den måste få en egen bok.

Nu är den boken på gång. ”Själars boningar” heter den, och här ska alla kyrkor från Viken i norr till Tännäs i söder finnas med. Härnösands stift har tänt på idén och kommer att sponsra utgivningen.

Men det stannar inte vid en bok.

När Rolf reste runt till alla kyrkor, kände stämningen av ro och kontemplation i dem, såg alla tomma sittplatser, började han fundera på den tystnad som finns omkring oss här i länet och att vi borde ta vara om den.

Han vill helt enkelt göra en manifestation för tystnaden genom att fylla varenda kyrkbänk i länet vid ett visst klockslag söndagen den 25 juli 2010 med människor som upplever tystnaden tillsammans.

Och då menar han inte bara ljudlös tystnad. Den frid och ro det kan ge att lyssna på stillsam musik och poesi räknas också.

Kulturarbetare ska bjudas in att medverka, och det handlar alltså inte bara om bildkonstnärer som ställer ut sina verk i kyrkorna utan även om musiker, skådespelare och andra.

– Men det viktiga är att precis alla som kommer till kyrkorna den här dagen känner sig delaktiga. Man är med i konstprojektet bara genom att gå dit och slå sig ner i kyrkan.

Förutom hos stiftet är projektet vid det här laget förankrat hos både länsstyrelsen och länskulturen.

Rolf Anderzon och Kajsa Willemark räknar med att processen fram till själva händelsen ska dokumenteras, likväl som att själva dagen T som i Tystnad ska förevigas på film.

Den konst som tas fram till dagen ska också samlas ihop för att sedan kunna visas på andra håll. visas på andra håll. I Sverige och världen.

För det här är ett projekt som ska ge återklang långt utanför länets gränser, säger Rolf Anderzon:

– Tystnad är en stor bristvara på många håll i världen. Det är dags att vi går ut och visar att den finns här hos oss.

– Och tystnaden är gratis, men den kan generera stora inkomster till näringar runtomkring. Tystnaden kommer att bli en av våra främsta tillgångar i framtiden.

Mer läsning

Annons