Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteökning av obetalda sms-lån

/

Berget av obetalda sms-lån fortsätter att växa. Men lagändringar är på väg har justitiedepartementet lovat.
På Mobillån Sverige tror man att ökningen främst beror på att antalet låneföretag ökat stort.

Annons

– Lagstiftningen är för välvillig när det gäller konsumentkrediter, säger Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson.
– Vi har jobbat och slitit för att få till ändringar och nu säger man från departementet att inom några veckor kommer ett förslag. Vi utgår i från att det blir skärpningar, säger Larsson.
Under förra året fick Kronofogden in nästan 36 000 ansökningar om betalningsförelägganden på sms-lån. Ökningen av ärenden tilltog under hösten.
– Pilen pekar fortfarande tydligt uppåt, säger Janne Åkerlund, som jobbar förebyggande hos Kronofogden.
Andelen ungdomar med obetalda sms-lån minskar, men de är fortfarande överrepresenterade i statistiken. År 2006 stod de unga, mellan 18 och 25 år, för 40 procent av de obetalda lånen. I fjol hade andelen minskat till 27 procent.
Fler kvinnor
– Det är glädjande och vi vill gärna tro att vårt förebyggande arbete gett resultat. Man föds inte med sunt förnuft när det gäller privatekonomin. Det är något man måste lära sig, säger Åkerlund.
Den största ökningen av antalet ärenden hos Kronofogden, jämfört med 2007, gäller i dag dem som är 36 år eller äldre.
En annan trend är att kvinnornas andel ökar. Nu står kvinnorna för nästan lika många av de obetalda sms-lånen som männen. I åldersgruppen 46 år och uppåt är kvinnornas andel större än männens.
– Det är ofta är kvinnor som redan är skuldsatta. De griper efter ett halmstrå som i stället blir ett ankare som drar dem djupare ned i skuldträsket, säger Åkerlund.
Vill se fördröjning
Kronofogden och Konsumentverket har gemensamt lagt en rad förslag för att minska riskerna för ekonomiska problem i samband med bland annat sms-lånen. Myndigheterna vill att lånen ska föregås av en ordentlig kreditprövning och att tiden mellan ansökan och lån förlängs. De anser också att Finansinspektionen bör tillsyn över sms-låneverksamheten.
Magnus Johansson, vd för Mobillån Sverige, en av de största i branschen, tror att ökningen främst förklaras av att antalet mobillåneföretag ökat och alla inte har de system som krävs för att övervaka utlåningen.
– För vår del pendlar antalet ärenden som går till Kronofogden på mellan en och två procent, säger han vars företag har mellan 40 000 till 50 000 kunder.
Nu håller man ögonen på vad som händer i finanskrisens spår.
– Om snittet för återbetalningar ökar från dagens 45 dagar måste vi snabbt se över rutinerna, säger Johansson.

Annons