Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnvägen måste fungera nu

Försenade tåg, inställda tåg, undermåligt underhåll, bristfällig organisation. Svensk järnväg måste förbättras nu. Förutom irritation bland resenärer som blir fast på perrongerna, kostar bristerna på järnvägen samhällsekonomin stora summor. Siffror från Trafikverket visar att kostnaden för tågkaoset uppgår till fem miljarder kronor per år. Konkret handlar det om förlorad arbetstid för pendlare och förluster för industriföretag som inte kan leverera i tid.

I Jämtlands län har den skadade järnvägsbanken i Stora Helvetet blivit synonym med oredan på järnvägen. Senaste beskedet från Trafikverket är att sträckan mellan Storlien och norska gränsen kan komma att vara avstängd för trafik i ytterligare ett år. Efter en mycket positiv utveckling av antalet resande med Nabotåget finns nu tyvärr risken att detta mönster bryts när människor inte kan göra en hel resa utan omstigning. Stoppet drabbar näringslivet och våra planer på att binda samman Jämtlands, Västernorrlands län och Tröndelag i en gemensam Mittnordisk tillväxt- och arbetsmarknadsregion.

Vi socialdemokrater har satt flera ambitiösa mål för framtiden. Vi tänker pressa ner arbetslösheten. Vi tänker nyindustrialisera Sverige. Vi tänker göra Jämtlands län till en ännu mer attraktiv besöksdestination. För att nå dessa mål krävs en fungerande järnväg. Därför investerar Socialdemokraterna 10 miljarder kronor i ett nytt stort järnvägspaket. Vi kallar satsningen Fungera nu. Vårt löfte är omfattande reformer och investeringar i närtid för att det svenska järnvägsnätet ska börja fungera. Stora satsningar kommer att göras på underhåll, i nya kontaktledningar, signalsystem och robustare räls. Dessutom tänker vi förstatliga underhållet av järnvägen. I dag är underhållet uppdelat på en rad entreprenörer vilket gör att kunskapen om järnvägens skick är uppsplittrad. Det gör det svårt att arbeta förebyggande med underhållet vilket leder till att felen åtgärdas först när tågen redan står stilla.Bristerna på järnvägen är en av Sveriges stora utmaningar. Vi socialdemokrater tänker inte vänta på att felen ska åtgärdas i en avlägsen framtid. Järnvägen måste fungera nu!

Anders Ygeman (S) Ordförande i trafikutskottet

Anna-Caren Sätherberg (S) Riksdagskandidat

Robert Uitto (S) Landstingskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel