Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jarl Alfredius har gått bort

/

SVT:s nyhetsankare Jarl Alfredius avled på tisdagsmorgonen. Han blev 66 år.

Annons

I juli förra året tvingades han lämna ”Aktuellt” på grund av prostatacancer.

– Han var en otroligt älskad person här på redaktionen, säger Eva Landahl, chef för ”Aktuellt”.

I början av 1970-talet inledde Jarl Alfredius sin karriär som journalist och nyhetsankare. 1986 rekryterades han till SVT efter att ha arbetat på bland annat Sveriges radios ekoredaktion.

Jarl Alfredius var intresserad av det mesta, oavsett om det handlade om människoöden eller politik.

I juli 2008 lämnade han ”Aktuellt” på grund av att han drabbats av prostatacancer. Han hade då arbetat på redaktionen i 23 år och hade svårt att släppa rollen som journalist.

– Jag träffade honom regelbundet. Han följde alltid programmet och hade synpunkter på innehållet. När vi träffades pratade vi alltid om jobbet först, det höll han på in in i det sista. Det var så typiskt för honom, säger Eva Landahl.

– Han var en otroligt älskad person här på redaktionen och jag vet att tittarna uppskattade hans arbete, säger Eva Landahl.

Så minns kollegorna honom

, vd SVT:

– Han älskade sitt jobb, trots sjukdomen och smärtorna levererade han in i det sista förstklassiga nyhetssändningar. En respekterad programledare som upplevdes som schysst av dem han intervjuade. Särskilt road av att göra intervjuer med kulturpersoner. En rättskaffens människa, varm och vänfast. Var inte rädd för att prata om känslor och sånt som var svårt. Vi pratade mycket den sista tiden, jag är imponerad av hans mod och moral, säger hon till SVT.

, kollega:

– Jag kommer att minnas honom i första hand som en god vän, en trevlig och angenäm person. Men också som en utomordentligt skicklig kollega, säger han till Aftonbladet.

politisk reporter på Aktuellt:

– Han var ”Aktuellt”. Tittarna älskade honom, och han var väl en av de mest rutinerade programledare vi hade. Ingenting kunde få honom ur fattningen, säger han till Aftonbladet.

, TV 8, före detta kollega på SVT:

– Han var otroligt noggrann i sina förberedelser. Få var lika grundligt pålästa som han var när han kom till redaktionen och när han satte sig i en situation där han skulle göra en utfrågning eller stå i en nyhetssändning. ”Jalle” levde med nyhetsflödet dygnet runt. Han hade alltid hört senaste Ekot och läst senaste tidningarna, säger han till Expressen.

Mer läsning

Annons