Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Janne Mårtensson

Janne Mårtensson, Rörösjön, har hastigt avlidit under sitt 80:e levnadsår.

Janne, vår pappa, bodde hela sitt liv, bortsett från några kortare perioder, i Rörösjön och var under uppväxtåren verksam på föräldragården Zetterbergs. Tidigt blev pappa intresserad av skog och skogsbruk, något som präglade mer än 20 år av hans yrkesliv. Han verkade inom hela kedjan; från avverkning till sågverksarbete, samt även som yrkeslärare under några terminer.

Under tidigt 50-tal träffade pappa Karin från Oviken som blev hans käraste fram till hennes död 1993. I rask takt fick pappa och mamma oss sex barn att ta hand om, en inte alldeles enkel uppgift när vi exempelvis samtidigt skulle till skolan. Vårt minne av uppväxten är en kärleksfull, omtänksam och stillsam uppfostran, men naturligtvis kivades vi ibland, speciellt om favoritplatsen; lugnet och skyddet i pappas knä.

I början av 60-talet kunde inflyttning ske till det nya huset, platsen numera benämnd ”Jannes” förblev pappas bostad fram till döden. I slutet av 60-talet ändrade pappa sin yrkesinriktning när han började som metallarbetare i Tandsbyn. Ytterligare några år senare byttes yrkesinriktningen för tredje och sista gången, nu till arbetsförmedlare i Svenstavik. En roll som han hade fram till sin pensionering. Pappas yrkesval och rättvisepatos präglade också hans känsla för samhörighet med arbetarrörelsen.

Det som omgivningen kanske mest kommer ihåg pappa för är hans engagemang för föreningslivet, speciellt hembygdens. Otaliga är de föreningar han varit verksam i, två ska speciellt nämnas där han kände stark samhörighet; Rörösjöns IK och Bergs dragspelsklubb. RIK var pappa med och grundade som 11-åring, han var själv aktiv fotbollsspelare i klubben och missade sällan årsmöten och andra tillställningar som RIK anordnade. Han hade även en roll i klubbens styrelse fram till sin död.

Några år innan pensionering återupptog pappa en hobby från ungdomsåren; dragspelandet. Grundlig som han var, började han med att lära sig noter, något som gjort att han kunnat teckna ner flera egna kompositioner. Mest nöje med dragspelandet fick han i gemenskapen med likasinnade i Bergs dragspelsklubb. Han kunde lägga timmar på att berätta om utflykter med husvagnen till allehanda platser där spelmansträffar hölls. Sång och musik har varit centralt i pappas liv, tillsammans med en barndomsvän har han exempelvis gjort en kulturhistorisk gärning i att återuppväcka intresset för ett av våra tidiga kyrkoinstrument; psalmodikonet.

Saknaden efter vår älskade pappa är stor, vi kommer att sakna det tålmodiga lyssnandet och förståelsen för våra problem, den kärleksfulla behandlingen inte bara av oss utan också av våra barn och våra käraste, hans leende och hans fängslande berättelser om nutid och dåtid.

Himmelen öppnade sig för vår älskade pappa natten mot den 11 april.

Barnen