Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Westin

/

Karl Johan ”Jan” Westin föddes 1933 i en liten by tre kilometer utanför Hudiksvall.

Annons

Föräldrarna hade en liten bondgård, och redan från barnsben hjälpte Jan till med arbetet, jämte sina två äldre syskon och yngre bror. Han brukade skämtsamt säga att det blev mycket bråk då, eftersom föräldrarna odlade lin och bråkandet av linet var en uppgift barnen kunde hjälpa till med.

Efter några år på läroverk flyttade Jan till Norsholm, där han arbetade på en mekanisk verkstad. Under denna tid var han aktiv inom scoutrörelsen, och var bland annat assistent åt avdelningschefen i Hudiksvall under Sveriges största scoutläger 1950. Värnplikten gjorde Jan relativt sent, då han redan fyllt tjugo, på Lv 5 i Sundsvall. Efter att ha fullgjort sina femton månaders tjänst byggde han på med sex månader på kadettskolan i Karlberg, och var sedan aktiv inom hemvärnet och FBU under resten av sitt liv fram till pensioneringen.

I början på 1960-talet, efter vidare studier och arbeten som elmotorlindare och bensinstationsföreståndare, fick Jan anställning vid Vattenfall som driftsmaskinist. Det var en position han skulle behålla resten av sitt yrkesverksamma liv, med tjänstgöring på kraftstationerna i Näs, Vargfors och Midskogsforsen.

1967 gifte sig Jan med sin hustru Elizabeth i Frösö kyrka, och under tiden i Vargfors fick de sönerna Anders och Örjan. I början av 1970-talet flyttade familjen till Midskogsforsen, och tog sedermera över Elizabeths fädernesgård på Norderön, dit de flyttade 1978. Jan arbetade hårt med att renovera bostadshuset och ekonomibyggnader och drev vid sidan av sitt arbete i Midskogsforsen också jordbruk på gården. Fram till 2001 odlade han hö som hässjades på traditionellt vis.

Efter pensioneringen 1995 fann Jan tid att engagera sig mera i såväl lokalpolitik inom Centerpartiet som i Norderöns hembygdsförening och kyrkoråd. Han tog även på sig uppdrag som god man, och var engagerad i vikingaföreningen Österhus vänner.

I början av juni detta år hann han med att besöka sin bror Erik med familj i Stockholm, och se sitt äldsta barnbarn Jonatan ta studenten. Efter detta reste han till England för att besöka sonen Örjan och dennes familj, och insjuknade där hastigt. Han vårdades under sina sista dagar på Addenbrookes sjukhus i Cambridge och somnade stilla in med sonen Anders och sondottern Carmilla vid sin sida.

Mer läsning

Annons