Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Troell - ofrivilligt dagsaktuell

/
  • Jan Troell har gjort filmer som
  • Troell fyller åttio år under arbetet med

Jan Troells långfilm om antinazisten Torgny Segerstedt kommer i en tid av framgångar för SD och het debatt om invandringen.

- Men det är en tillfällighet, jag väljer inte ämnen på det sättet, säger Troell.

Annons

Vid 79 års ålder är Jan Troell Sveriges mest kände och respekterade levande regissör. Tvåfaldigt Oscarsnominerad drar han nu igång sin femtonde långfilm, "Dom över död man", om publicisten och antinazisten Torgny Segerstedt på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Ett ämne i tiden - men det är inte för att vara dagspolitisk som Troell gör sin film.

- Det handlar om att kunna identifiera sig med människan i filmen. Jag har nått den ålder då jag blivit lockad av och nyfiken på Segerstedts person, säger Troell när projektet på torsdagen presenterades på Göteborgs filmfestival.

- För snart tre år sedan, då jag avslutat arbetet med "Maria Larssons eviga ögonblick", uppstod ett vakuum, som alltid efter en film. Det var en deppig tid, kanske accentuerad av min ålder. Jag frågade mig om det skulle bli fler filmer.

Troell fick ett samtal från sin gamle vän Kenne Fant som just skrivit en biografi över Segerstedt. Skulle Troell vara intresserad av ett filmprojekt?

- Jag svarade bums "det är klart", fick boken och läste den. Så inleddes en lång process.

Troell beskriver Segerstedt som en "ängel för några och en djävul för andra, en man som kämpade med sig själv".

- Han var en stor hjälte för dem som saknade någon som inte oroade sig för vad tyskarna tyckte. Och han var en stor riskfaktor för regeringen, främst utrikesminister Christian Günther, men också statsminister Per Albin Hansson.

Segerstedt och Per Albin var nära vänner men det blev en brytning dem emellan när Per Albin försökte styra mellan de politiska skären.

En filminspelning är heller ingen lättmanövrerad skuta och Troell kommer att fylla åttio under arbetet. Det har inte avskräckt honom.

- Men det är klart att jag vet att vad som helst kan hända. Det är ett påfrestande jobb där man hela tiden vandrar på slak lina. Men det är ju så spännande att arbeta med så bra människor.

"Dom över död man" börjar spelas in den 21 februari och får premiär hösten 2012.

Mer läsning

Annons