Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Nordin

/

Vår käre far och min käre sambo, Jan Nordin, har stilla insomnat efter en tids sjukdom i en ålder av 67 år.

Annons

Han föddes på Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik och växte upp tillsammans med en bror och fyra systrar.

Efter folkskolan genomgick Jan utbildning vid Nätra yrkesskola för verkstads- och metallarbete. Därefter utförde han sin militärtjänstgöring vid Jämtlands läns flygflottilj där han efteråt fick anställning och utbildade sig i tjänsten till flygtekniker vid Flygvapnets tekniska skola i Halmstad. Under sin anställning vid F 4 på Frösön gick han en utbildning vid Idrottshögskolan på Bosön och fick därmed möjlighet att arbeta med idrott, vilket låg honom varmt om hjärtat. Jan tjänstgjorde vid F 4 fram till sin pension.

Jan fick tidigt ett stort intresse för idrott, där han var verksam och framgångsrik inom friidrott, skidåkning, skidfältskytte och skytte. Jan inledde sin idrottsliga bana i klubben Friska viljor där han var en av de främsta 18-åringarna i Sverige på 800 m. Den största framgången fick han inom skidfältskytte då han 1978 blev svensk mästare.

1966 träffade Jan sin blivande fru Svea och efter vigseln 1967 i Gällivare lappkyrka bosatte de sig på Frösön och byggde samtidigt en sommarstuga i Sundsjöbygden. Åren 1968-1972 kom vi tre syskon till världen. 1975 flyttade våra föräldrar till Nälden där de byggde hus och bodde under hela vår uppväxt. 1990 gick våra föräldrar till vår stora sorg skilda vägar.

Så småningom träffade Jan Marianne som kom att bli hans nya livskamrat. De bosatte sig i Östersund och skaffade tillsammans ett fritidsställe i Rossbol vid Locknesjön. Där tillbringade Jan och Marianne den mesta delen av sin tid och delade gemensamt varandras intressen såsom skidåkning och friluftsliv, snickeri, inredning och trädgård.

Naturen och friluftsliv i skog och fjäll låg också vår far varmt om hjärtat. Pappa tyckte mycket om att fjällvandra, fiska, plocka bär och svamp och tog gärna tillvara det som naturen bjöd. Vi barn har många natursköna minnen från vår uppväxt tillsammans med våra föräldrar.

Jan var en person som tyckte om att ha många bollar i luften och tog gärna på sig olika uppdrag vid sidan av sitt arbete och även under sin tid som pensionär. Han lade ner mycket tid och stort engagemang som skid- och fotbollsledare i Näldens IF under barnens uppväxt. Under sin tid som pensionär har han under cirka tio år suttit som ordförande i HSB-föreningen i sitt bostadsområde.

Jans stora intresse för tävlingsskytte ledde till att han under flera år åkte runt och skrev reportage för ÖP från skyttetävlingar runt om i Sverige. Jan har också under de senaste åren haft uppdrag som Statens skytteombudsman med ansvar för att besiktiga skjutbanor i Jämtland-Härjedalen.

Vår far och min sambo var en glad och spontan person som spred en positiv livskraft omkring sig. Vi är tacksamma för den tid vi fick tillsammans med honom. Han lämnar ett stort tomrum efter sig och kommer alltid att finnas i våra hjärtan.

Mer läsning

Annons