Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Nordin

Förre flygteknikern vid F 4, Jan Nordin, Östersund, har den 13 september avlidit efter en lång tids sjukdom. Han blev 67 år.

Annons

Jan Nordin var född och uppväxt på Köpmanholmen i Ångermanland. Efter avslutad skolgång och värnpliktstjänstgöring anställdes han vid F 4 och utbildade sig vid Flygvapnets Halmstadsskolor till flygtekniker.

Under hela sin aktiva karriär var han anställd vid F 4 där han bland annat var chef för skjutmålet på Bynäset och chef för filmdetaljen. Han genomgick också Försvarets gymnastik- och idrottsskola varefter han tjänstgjorde som en synnerligen kunnig och inspirerande chef för flottiljens idrotts- och friskvårdsdetalj. En befattning han innehade fram till sin pensionering.

Jan Nordin hade många fritidsintressen. Han var en mycket skicklig och kunnig snickare vilket man kan se, inte minst på det fritidshus han tillsammans med livsledsagarinnan Marianne iordningställde i Lockne. Han vistades också ofta ute i skog och fjäll med fiske, bärplockning och på vintern skidåkning.

Han var också en mycket god idrottsman. Som junior var han en lovande 400-meterslöpare och tävlade för Örnsköldsviksklubben Vingarna. Efter flytten till Östersund tävlade han med framgång under flera år för IF Castor. Som ledare engagerade han sig som ordförande i Näldens IF:s skidsektion där han under många år bedrev ett framgångsrikt ungdomsarbete.

Men det var inom fältskyttet och skidfältskyttet han nådde sina största framgångar. Han blev svensk mästare i skidfältskjutning 1978 i Boden och han var med om att vinna flera SM-tecken i lag för Tullus. Han tillhörde också Jämtlandseliten i fältskytte och representerade länet vid ett flertal vid SM.

Förutom att han var starkt engagerad både inom F 4:s och Tullus skytteföreningar, tjänstgjorde han under tolv år som ledare för landslaget i skidfältskytte och han engagerades ofta tack vara sitt stora kunnande inom Jämtlands läns skytteförbund och Östersunds skyttekrets i ledande befattningar i tävlingsledningen då stora tävlingar skulle arrangeras.

Efter sin pensionering utsågs han till Statens skytteombud i länet med ansvar för att tillsammans med polismyndigheten kontrollera säkerheten på skjutbanorna i Jämtland och Härjedalen, en uppgift han innehade ända fram till sin bortgång. Under flera år var han också ÖP:s skytteskribent och medverkade regelbundet i tidningen. För sina stora insatser inom skytterörelsen tilldelades han bland andra utmärkelser Jämtlands läns skytteförbunds förtjänstmedalj i guld och Frivilliga skytterörelsens förtjänstmedalj, också den i guld.

Janne Nordin hade en stor arbetskapacitet och genomförde alltid de uppdrag och arbetsuppgifter han påtog sig på framgångsrikt och tack vare sitt positiva och glada humör fick han många vänner, både inom idrottsrörelsen liksom i samhället i övrigt. Saknaden efter honom är och kommer att förbli stor.

I dag går våra tankar till hans familj, sambon Marianne Guneriusson och barnen Eva och Hans med familjer samt Lars.

Mer läsning

Annons