Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Erik Hedström

Jan Erik Hedström har hastigt lämnat oss i ofattbar saknad. Hans närmaste är hustrun Mona och sönerna Tobias och Isak.

Åre och Sochi

Janne, som han kallades, växte upp i Karlskoga, Värmland. Efter avslutat naturvetenskapligt gymnasium och militärtjänst som fjälljägare sökte han sig till fjällen för att kunna utveckla sin stora passion för skidåkning. Han jobbade som skidlärare och tränare i både Sverige och på Nya Zeeland. Janne var medlem i det svenska Demoteamet och höll skidlärarkurser under många år.

Inom tävlingsåkningen hittade han den utmaning han sökte. Efter att ha tagit sin fil kand i idrottspedagogik vid Umeå universitet fick han anställning som tränare och lärare på Järpens skidgymnasium där han var verksam under nästan 20 år. Genom sitt stora tekniska kunnande, engagemang och entusiasm för sporten blev han uppmärksammad av internationella skidförbundet, FIS. De senaste tio åren har han varit teknisk expert och tävlingsansvarig vid Europa- och världscuptävlingar samt tävlingsansvarig vid VM i Åre 2007 och VM i Val d'Isère 2009. Vid sin bortgång arbetade han som ansvarig för de alpina grenarna vid OS i Sochi 2014. Ett oerhört stort och ärofyllt uppdrag.

Jannes entusiasm, engagemang och positiva livssyn var smittande. Han hade en helt otrolig förmåga att se möjligheter och lösningar där (vi) andra såg problem och svårigheter. Han levde verkligen efter principen att ”det omöjliga möjligen tar lite längre tid”. Janne ägde ett tålamod och en pedagogisk förmåga som är få förunnade. Egenskaper som präglade honom i allt och gjorde honom framgångsrik i vad han än företog sig. Skidåkning, vindsurfing, matlagning och vilken teknisk pryl som helst. Inte minst datorer.

Ett exempel är när Janne i början av 80-talet startade vindsurfingskola hemma i Karlskoga med en kamrat. De bestämde att Janne skulle vara huvudinstruktör. Problemet var att han aldrig stått på en vindsurfingbräda innan. En vecka senare var Janne en habil vindsurfare och utbildad instruktör! En duktig och uppskattad sådan dessutom. Bara några år senare ställde han upp i VM i speedsailing!

Men det var ändå skidåkningen som låg Janne varmast om hjärtat. Det var genom skidåkningen han träffade sin älskade Mona, hans livskamrat och själsfrände. Stoltheten över sina två pojkar gick inte att ta miste på. Lyckligast var han nog när han fick åka skidor med dem och Mona en solig vårvinterdag hemma i Åre.

Janne lämnar ett stort tomrum efter sig men finns för alltid kvar hos alla oss som hade glädjen att känna honom och förmånen att få ha Janne som vän.

Peter ”Pepe” Lagerström

Alla vänner i Skidsverige och utomlands