Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan-Erik, årets livräddare

Jan-Erik Hägglund från Glöte är årets livräddare. Han prisades på årets Svenska Hjältar-gala och hedras efter det han räddat livet på en kvinna som attackerades av två ilskna hundar.

– Hade jag inte kommit har hon knappast klarat sig, säger 65 åringen.

När TH ringer upp honom hemma i Rekinde utanför Norrtälje är det en lättad och glad Jan-Erik som svarar. Svenska Hjältar-galan gick av stapeln på cirkus i Stockholm under måndagskvällen och han tillhörde naturligtvis en av många hjältar som hedrades.

– Naturligtvis är jag både stolt och glad. Framför allt att jag har räddat livet på en människa och att jag dessutom fått den här fina utmärkelsen.

Han har många gånger fått berätta om den dag han aldrig glömmer.

Det var en helt vanlig eftermiddag i mitten av april förra året. Jan-Erik och hans fru Margareta var i huset när de såg två hästar som rusade förbi utanför fönstret.

Lösspringande hästar hör inte till vanligheterna i området så Jan-Erik tog på sig gummistövlarna och gick ut för att titta efter vad som hände.

I ett dike lite längre bort fick han syn på två stora hundar som höll på att äta på något.

– Det var något som kved. Jag trodde först det var ett djur, säger han.

Men när Jan-Erik gick närmare möttes han av en förfärlig syn. I diket låg inte ett djur, utan en kvinna blödandes och svårt skadad. Två kraftiga polarhundar hade gått till attack mot henne.

– Jag försökte schasa bort hundarna och hjälpa henne så gott det gick. Men det var svårt för hundarna var på henne hela tiden.

Jan-Erik som är van hundar gjorde sitt bästa för att få bort de aggressiva och bitande hundarna.

– Jag höll undan händerna för att inte bli biten och såg till att de inte kom nära henne igen. Han ringde 112 i samma veva som hundägaren kom till platsen.

Jan-Erik tog hand om kvinnan och stoppade det värsta blodflödet innan ambulanshelikopter kom till platsen.

Kvinnan hade varit ute och ridit tillsammans med två grannar när hundarna gick till attack. Hästarna skenade, hundarna följde efter och efter en dryg kilometer slängde sig kvinnan av, ner i ett vattenfyllt dike. Då hann hundarna ikapp henne.

– Tur att hon låg på rygg, annars hade hon drunknat, säger Jan-Erik.

"Hade inte Jan-Erik kommit i tid hade jag troligtvis kunnat dö", säger kvinnan till Aftonbladet.

Trots att det är många år sedan han flyttade känner han sig som en härjedaling. Han tillbringar mycket tid i Glöte och mamma Ingbritt, 84 år, bor fortfarande kvar i byn.

– Glöte och jakten ligger närmast hjärtat.

Hur var det på galan?

– Kanon, hade Erik Hamrén som bordsgranne så det blev mycket fotbollssnack, och idrott gillar jag. Dessutom delades mitt pris ut av Foppa Forsberg och Anja Pärsson, så det passade som handsken, Modoit som jag är.

Bland annat fick Jan-Erik en resa till OS i Sotji i pris.

– Kan inte bli mycket bättre, nästan lika bra som känslan att rädda livet på en människa.

Svenska Hjältar-galan sänds i kväll fredag i TV4