Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan-Eric övermannade inbrottstjuven

Helt plötsligt stod en inbrottstjuv i Jan-Eric Håkanssons vardagsrum. Den objudne gästen lyckades slita sig ur Jan-Erics grepp – men greps senare av polisen.

– Polisen har gjort en otrolig insats, säger Jan-Eric Håkansson.

Annons

Jan-Eric Håkansson hade förberett sig för en lugn morgon – men den blev allt annat än lugn. När han stod och rakade sig hörde han misstänkta ljud från vardagsrummet. Han gick flera gånger och tittade vad det kunde vara, utan att upptäcka något.

– Sedan rasslade det till lite extra. Då gick jag in igen. Då stod en helt främmande person där med ryggen mot mig. Jag fattade absolut inte att det var en inbrottstjuv. Han hann inte mer än hoppa in förrän jag hörde honom, säger Jan-Eric Håkansson.

Mannen hoppade upp på stolen som stod vid fönstret och ut samma väg som han kom. Jan-Eric Håkansson kastade sig efter mannen och lyckades få tag i hans krage.

– Jag orkade inte hålla honom med en hand. Han hade hela sin kroppstyngd och lite fart när han kastade sig ut, säger Jan-Eric Håkansson.

Den misstänkte inbrottstjuven försvann senare i riktning mot Optands flygfält. En chockad Jan-Eric Håkansson kunde senare göra nästa upptäckt.

– Jag tittade ut genom fönstret och där låg världens största kniv, en riktig slaktarkniv, som han tappade när han hoppade ut. Då stannade min hjärna, med tanke på vad som hade kunnat hända om jag hade överraskat honom längre in i huset. Förmodligen skulle han ha kniven som ett hot eller något annat.

Du tvekade aldrig att försöka hålla kvar honom?

– Nej, det var en ren reflex från min sida. Jag såg honom hoppa ut genom fönstret och högg tag i honom. Jag tror att vem som helst hade gjort som jag gjorde.

Det tog ungefär en kvart innan Jan-Eric Håkansson kunde samla sig och gå in till sin son, som bor i samma hus, och berätta vad som hade hänt. Sonen och en granne åkte upp i skogen för att försöka få tag på den misstänkte inbrottstjuven. Sonen tog en bild när polisen grep en person – vilket inte var mannen som Jan-Eric träffade på i sitt vardagsrum.

– Då sa polisen att det måste vara flera inbrottstjuvar. 15-20 minuter senare fick en polis en bild på sin telefon. Det var på personen som var inne hos mig. Jag är imponerad av polisens snabba insats, de har varit superduktiga. Jag är chockad men mest glad att man har tagit två inbrottstjuvar i villor, säger Jan-Eric Håkansson.

Känner du dig otrygg efter det som har hänt?

– Jag är inte otrygg som person, och jag tror nog att jag kommer sova gott kommande nätter. Men jag tror nog att jag kommer ha fönstren mer stängda än i natt.