Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jamtli skickar järnåldersfynd för konservering

Jamtli har fått klartecken att konservera sommarens järnåldersfynd från Börtnan.

Ett 15-tal samiska gravgåvor som höll på att få ett dass över sig.

Ulla H Gustafsson skulle förbereda grunden för sitt dassbygge vid stugan i Lillbörtnan. Men arbetet fick avbrytas sedan sonen ramlat över en välbehållen spjutspets. Jamtli tillkallades och fler fynd hittades; pilspetsar och spjutspetsar, en sax, en hammare och knivar – daterade till omkring 500 år efter Kristus.

– Det är en väldigt typisk gravgåva. Men helt säker kan vi inte vara eftersom vi inte har hittat någon människa i graven, säger Amanda Jönsson, arkeolog på Jamtli.

Gravgåvor var inte något som förunnades vem som helst. Med stor sannolikhet är det en respekterad person som har hedrats.

– Spjutspetsen är helt fantastisk och antagligen ett statusföremål som bytt ägare flera gånger. Ett vapen som förmodligen också är lite äldre än de andra föremålen, säger Amanda Jönsson.

Saxen är ett annat fynd som fascinerar.

– Det är väldigt intressant eftersom saxar började komma just vid den här tidpunkten. Jag tycker också att den lilla hammaren är väldigt söt. Den är liten och avsedd för finhantverk, berättar hon.

Vilka bodde i det här området på 500-talet?

– Människorna i det här området brukar inte härröras till det germanska folkslaget med asatro. De handlar nog om tidig samisk tro, säger hon.

Hur kan spjutspetsen vara så välbehållen?

– Den är ovanligt välbehållen och måste ha haft precis rätt förhållanden. Men föremålen är också brända så det spelar in.

Fyra krossade horn hittades också på samma plats. De genomgår just nu en kol 14-analys. På så vis hoppas Jamtli få reda på vilket djur hornen kommer från, och det mer exakt årtalet på fynden. Och alldeles nyligen blev Jamtli beviljade finansiering för konservering av järnföremålen.

– De kommer att skickas till Stockholm under nästa vecka, berättar Amanda Jönsson.

Har ni hittat fler fynd i området tidigare?

– Ja, den här platsen ligger ju längs Ljungan. Uppströms finns Krankmårtenhögen, ett berömt gravfält. Nerströms finns Fotingen, en offerplats som daterats till mellan år 400 och 1000.

Men allt är inte funnet förstås?

– Långt ifrån. Stora delar av Jämtland är oinventerat, inte minst fjällvärlden.