Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jamtli bytte lunchrum med Betongelement i projekt

/
  • Sonja Sjökvist och Berit Hallman på Jamtli är inte så förtjusta i projektet. ”Vår julstämning försvann när alla de här prylarna kom upp på väggarna”, säger Sonja. Hela informationstavlan från LO-facket fick också följa med till Jamtli (infälld). Foto: Jan Andersson
  • I Strömsund saknar de anställda på Betongelement sin väggklocka och almanackor mest. Foto: Magnus Boman
  • Magnus Bohman och Jeanette Wahl på Jamtli är bägge med   i gruppen för att öka samarbetet mellan olika museer och LO-anslutna arbetsplatser.

– Vi hoppas att det här blir en trend bland länets företag. Det är ett jättebra sätt att komma innanför kulisserna hos varandra.

Annons

Det säger Jeanette Wahl, som är utställningsansvarig på Jamtli. Hon ingår i en arbetsgrupp som jobbar med projektet Kultur i arbetslivet, där ett av inslagen är att Jamtli ska byta lunchrum med en annan arbetsplats.

Här i länet är det Betongelement i Strömsund som fått Jamtlis lunchrum och Jamtli har fått ta över inredningen i deras.

Det blev stora reaktioner bland Jamtlis personal, när det en dag i förra veckan helt plötsligt låg kortlekar och information från LO-facket på lunchborden och Jeanette Wahl säger att det har varit blandade känslor på bägge arbetsplatserna.

– Här hos oss verkar det vara vår inramade skorpa som är mest saknad och jag hörde att en av gubbarna i Strömsund blivit så sur att deras almanacka och klocka var borta så han var beredd att sätta sig i bilen för att åka till oss och hämta igen prylarna.

På väggarna i Jamtlis lunchrum hänger nu fotografier från betongproduktionen i Strömsundsfabriken tillsammans med tavlor och affischer. Allt som tidigare fanns hos Betongelement.

– Samtidigt får betongarbetarna i Strömsund gotta sig åt reproduktionen av Munks ”Skriet” och en del affischer som hängdes upp på väggarna hos dem.

Från början var det meningen att även möblerna skulle byta plats, men vid närmare eftertanke så tyckte vi att det blev i mesta laget, säger Wahl.

När LT besökte Jamtli under gårdagen sitter Sonja Sjökvist och Berit Hallman vid ett av borden. Sonja är inte så nöjd med arrangemanget.

– Det blev alldeles för mycket på väggarna här och vår julstämning försvann helt, säger hon. Det var bättre som vi hade det tidigare.

Ove Andersson sitter och fikar vid ett annat bord. När han ser kortleken på bordet lyser han upp och utmanar Carina Einedahl mitt emot på ett parti poker. Eftersom Ove är ekonomichef så blir det direkt spel om några kronor i potten.

– Jag tycker idén med lunchrumsbytet är jättekul, dessutom kan man ju vinna lite pengar från arbetskamraterna nu när vi har fått kortlekar på borden, skrattar han.

Jeanette Wahl tycker att idén med byten borde sprida sig i länet.

– Tänk om en lunchrummet hos en damfrisering byttes mot bilskrotens eller reklambyråns mot skogsbaracken. Vilka idéer och tankar som skulle uppkomma om det blev verklighet.

Det är sju museer i landet som ska få ett samarbete med LO-anslutna arbetsplatser. Förutom Jamtli blir det bland annat museet i Linköping som ska samarbeta med Saab och i Luleå får museet arbeta med SSAB.

Projektet Kultur i arbetslivet ska även satsa på en staty om allt går enligt planerna och någon vill skjuta till pengar.

– En tanke vi har är att gjuta en rastplats i betong någonstans mellan Östersund och Strömsund. Men vi har även andra idéer, säger Wahl.

Hon säger också att det var Jamtli som tjänade mest på att få sitt lunchrum utbytt.

– Vi hade det rätt tråkigt här innan, nu blev det bättre sedan Strömsunds väggprylar kom upp här hos oss.

Mer läsning

Annons