Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlänningarna vill ha stora sommarstugor

Det är blomstrande tider för försäljning av sommarhus.

Annons

De allra populäraste husen ligger nära till vatten, och har en hög standard. I Jämtland vill köparna gärna att fritidshuset skall ha plats för många personer eller för flera familjer.

– Just nu är det högsäsong för fritidshusförsäljningen, säger Claudia Wörman, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Mäklarsamfundet har gjort en undersökning som rangordnar åtta egenskaper som gör ett fritidshus populärt.

– Det är en genomgående trend att fritidshusen ska ligga nära vattnet. Det är sinnesbilden av ett fritidshus. Det ska vara nära bad och till vattensport. Det är bra eftersom vi i Sverige har mycket sjöar och kust, säger Claudia Wörman.

Vill ha stora hus

I Jämtland vill köparen gärna att huset skall ha plats för många personer eller för flera familjer. Röda hus med vita knutar är inte lika populära i länet som de är i andra delar av landet.

– Men i stora delar av landet ser det lika ut. Det skiljer inte så mycket åt från län till län även om det finns vissa skillnader, säger Claudia Wörman.

Det blir allt vanligare att de som köper ett fritidshus vill ha en hög standard. Huset ska gärna ha indraget vatten.

– Vi vill gärna jobba så lite som möjligt på semestern, Det är en trend som ökat den senare tiden. Det kan ha att göra med att råder en viss renoveringsiver i landet. Vi vill renovera och ha husen i tipptopp, säger Claudia Wörman.

Mindre tomt

Det har blivit allt vanligare att köpa ett hus med en mindre tomt, än vad det har varit tidigare.

– Det är inte längre en stor tomt som gäller. Tidigare var vi tvungna att ha en stor tomt för att kunna dryga ut kassan. Nu vill vi istället ha ett fritidshus med en liten tomt för att det inte ska bli mer arbete än nödvändigt med den, säger Claudia Wörman.

Den som är ute efter ett fritidshus bör enligt Claudia Wörman i första hand ta reda på hur mycket de är beredda på att betala för det.

– Tänk efter vad det är som du vill ha huset till. Ett fritidshus som ligger på pendlingsavstånd används oftare än ett hus som ligger långt hemifrån. Om det ligger för långt borta riskerar det att bli mycket pengar per helg. Men det bästa tipset jag kan ge är att man ska vara egoistisk och köpa det hus som man känner att man verkligen gillar, säger Claudia Wörman.


STEFAN HAZIANASTASIOU/NA MEDIA