Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlänningar viktiga för jordbrukssverige

Annons

Tidningen Land listar varje år 50 personer som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna. Två som påverkat stort under året är jämtarna Per Eriksson, från tv-programmet Bonde söker fru, och Jörgen Andersson, utvecklingssansvarig på föreningen Fjällgården och styrelseledamot i Åre fjällgård.

Motiveringen till utmärkelsen är, enligt Land, att Jörgen Andersson både arbetat för att föra kunskapen om holistiskt jordbruk till Sverige och stått upp för den opastöriserade mjölken. Åre bondgård testar också ett nytt koncept och började under luciahelgen sälja lågpastöriserad mjölk från en automat i Icabutiken i Åre.

Per Eriksson gav ett ansikte åt den kris som rått inom svensk mjölknäring när han inför 1,1 miljoner tittare berättade om beslutet att lägga ner gårdens mjölkproduktion. Per Eriksson hamnar på plats nummer 11 och Jörgen Andersson på plats 24.

Toppar listan gör mjölkbonden Anette Gustawson från Norrtälje som startat Facebookgruppen "Svensk mat i skolan åt våra barn", med syftet att ställa högre krav på den mat som serveras i de svenska skolorna.