Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandspolitiker bekänner färg när det gäller konstnärlig kvalitet

Kultur med kvalitet, vad är det? Berta Magnusson och Lady Gaga, tycker kristdemokraten Anne-Catrine Hedman, Krokom. Arnljot, svarar moderaten Pär Jönsson. Östersund. Norrlandsoperans Julie, säger Socialdemokraternas Lena Bäckelin, Sveg.

I kulturens valserie undersökte vi i lördags begreppet ”konstnärlig kvalitet”, som dyker upp med jämna mellanrum i kulturpolitiska valdebatter och utspel.

Alla partier vill satsa på kultur med kvalitet, men det råder knappast någon enighet om vad begreppet egentligen innebär och i vilkas händer kvalitetsstämpeln bör sitta.

Men nu har Riksteatern har gett Sveriges lokalpolitiker chansen att deklarera var de står i en gedigen kulturpolitisk enkät som presenterades på måndagen. Tre frågor om kvalitativa kulturevenemang, ideell verksamhet och civilsamhället har ställts till politiker och talespersoner över hela landet.

I Jämtland har företrädare för samliga riksdagspartier utom Centern svarat på frågorna.

I första frågan, som handlar om konstnärlig kvalitet, ber Riksteatern lokalpolitikerna nämna ett riktigt bra kulturevenemang i sin region som de har upplevt själva under de senaste fyra åren. Man ber dem också utveckla utifrån vilka tre kriterier de bedömde evenemanget som kvalitativt.

Anne-Catrine Hedman (M), Krokom, svarar så här:

– Lisa på Gästis, Bodda-spelet – allt av Berta

Magnusson. Lady Gaga på Stortorget PC-esteternas version av Flugornas herre på Storsjöteatern. Jag gillar amatörteater därför att det är så häftigt att se dom riktigt duktiga; dom som har ”det”. I professionell teater kan man inget annat förvänta. Och jag älskar att gå på konserter med mycket tryck.Bodda och Lisa på Gästis är historiska pjäser med lokal förankring. Det är viktigt!

Kia Carlsson, Östersund, svarar för folkpartiet:

– En midsommarnattsdröm i Döda Fallet. Inplacering av Shakespeare i härvarande kultur. Bra mixade prestationer proffs-amatörer. Intressant miljö. 2. Ljus/ljudinstallationen på Rådhuset i samband med Vinterstaden. Nytt, spännande upplevelse, professionellt. 3. Allt på Färgfabriken Norr. Alltid mycket intressant och utmanande att uppleva dessa utställningar.

Moderaten Pär Jönsson, Östersund, säger:

– Arnljotföreställning på Frösön – delvis nytt sen

tidigare men inte tillräckligt nytt för att kunna locka folk. Operaföreställning på Fäviken – klassiskt i mycket annorlunda miljö.

För miljöpartiet svarar Karin Thomasson, Östersund:

– Ope- ran Troll-flöjten med Öster- sunds

Orkesterförening, Opera Jemt och Estrad Norr. Exempel på hur man kan arbeta med ideella krafter – Orkesterföreningen och Opera Jemt – och en professionell institution som Estrad Norr för ett fantastiskt bra resultat.

Socialdemokraten Lena Bäckelin, Sveg:

– Julie med Norrlands-operan i samarbete med Sydafrika. Fantastiska sångare och en fräsch tolkning av Stridsbergs drama som tilltalade mig. Scenografin var också bra och gav mycket till upplevelsen utan att störa. Jag fick stanna upp i vardagen och reflektera över samhällstrukturer igår och idag. Kvalitetskriterier för mig denna kväll var bl.a. jämställdhetsperspektivet; samhällskritiken och tillgängligheten.

Runar Englund, Strömsund, vänsterpartist:

– På grund av sjukdom de senaste åren har jag inte kunnat delta som önskat. Jag brukar annars försöka se några dansföreställningar som arrangeras av Östersunds teaterförening med bland andra Norrdans och Cullbergbaletten vilka jag uppskattar mycket högt. Mina kriterier för professionalism; uttrycksfullhet och hur fängslande föreställningen är. Jag uppskattar även till exempel teater som Polykarpus dröm där jag även bedömer kulisser och tolkning av manuset.

I enkäten har politikerna också fått svara på frågor om hur de vill stärka och utveckla den ideella kulturverksamheten i regionen och hur man vill förbättra regionens samverkan med civilsamhället under den kommande mandatperioden.

På Riksteaterns webbsida och blogg finns nu en interaktiv Sverige-karta med politikernas svar, diskussionsforum och en möjlighet att rösta på favoritpartiet.

– Riksteatern har fler än 40 000 medlemmar. Flera av dem har säkert kulturpolitiska löften och visioner i åtanke när de ska rösta. Med den här enkäten kan Riksteaterns medlemmar, och alla andra, se hur politikerna i deras region prioriterar och resonerar. Resultatet av enkäten är spännande och mångsidigt, tycker jag, det ska bli intressant att följa vad andra tycker, säger Riksteaterns vd Birgitta Englin.