Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandspoliser skickas till Skåne med anledning av flyktingtrycket

Jämtlandspolisen har redan börjat skicka medarbetare till Skåne med anledning av gränskontrollerna som regeringen införde förra veckan.

Förra veckan fattade regeringen beslut att införa tillfälliga gränskontroller vid landets gränser med anledning av det stora trycket av asylsökande som dagligen anländer till Sydsverige. Fokus ligger på större vägar, hamnar och broar och innebär att polisen utför id-kontroller på de som rör sig över gränsen.

Kontrollerna infördes förra torsdagen klockan 12:00 och polisens Region Syd organiserar arbetet. De skickade redan på fredagen ut en förfrågan till landets andra polisregioner om förstärkning för att klara av den ökade arbetsbelastningen. Region Nord, med de fyra nordligaste Norrlandslänen, gjorde då en bedömning utifrån hur många som arbetar i de fyra länen. Sammanlagt skickas 14 poliser från regionen, varav tre från länet.

– Härifrån Jämtland jobbar tre poliser i Region Syd sedan i måndags. De kommer att jobba en vecka och sedan kommer vi att lösa av dem med tre nya nästa vecka, säger Mats-Ove Edvinsson, ställföreträdande polisområdeschef för Jämtlandspolisen.

Några problem att få tre medarbetare att ställa upp var det inte, de anmälde sig frivilligt vilket var glädjande för polisledningen.

– De såg det som utvecklande att åka iväg och göra det här, säger Mats-Ove Edvinsson.

Väl på plats i Skåne kan det bli passkontrollerna de får hjälpa till med, men det kan lika gärna annat polisärt arbete.

– De ställs i Region Syds förfogande och arbetar under dem och var de praktisk gör sitt jobb är upp till Region Syd, säger han.

I nuläget är det tre ingripandepoliser som vanligtvis tjänstgör i lokalpolisområde Östersund som åkt till Skåne, men framöver kan medarbetare från hela länet få åka iväg beroende på var man kan avvara personal. Det kommer dock inte bli så att det äventyrar polisverksamheten i länet, säger Edvinsson.

– Vi stänger inte ner någon verksamhet i ytterområdena på grund av det här.

De tillfälliga gränskontrollerna gäller inledningsvis under en tiodagarsperiod men regeringen har aviserat att det blir förlängning. Polisen har därför planerat för det.

– Vi tar höjd för att jobba med det här i en 6-månadersperiod, säger Mats-Ove Edvinsson.

Läs mer: Polisen planerar för ett halvår

Ledare: EU tvingar Sverige att gå i självförsvar i flyktingfrågan

Läs mer: Id-krav införs på färjor