Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandsnytt kan bli vinnaren

I det stora perspektivet betyder troligen SVT:s omorganisation att den journalistiska bevakningen av Norrland fortsätter att minska. Det är illa. Men paradoxalt nog kan försämringen av helheten innebära en förbättring för jämtar och härjedalingar.

För tre år sedan undersökte Journalistförbundet hur Sveriges alla yrkesverksamma journalister var fördelade över landet. Resultatet var slående: 42 procent hade sin arbetsplats i Stockholm. 56 procent arbetade i någon av de tre storstäderna. Norrland bevakades av 10 procent av journalistkåren. Sedan dess har nyhetsbyrån TT lagt ner sina redaktioner i Umeå, Luleå och Sundsvall. Den journalistiska närvaron på landsbygden i Norrland har i stort sett upphört sedan Mittmedia lagt ner eller flyttat sina redaktioner till centralorterna.

Till skillnad från TT och Mittmedia har SVT ett demokratiskt uppdrag att bevaka hela landet. Trots det flyttar de nu resurser från de norra till de södra landsdelarna. Vd Eva Hamilton försäkrar att SVT inte ska överge Norrland och garanterar alla jämtar och västernorrlänningar "en fortsatt ambitiös journalistisk bevakning på alla plattformar". I förslaget till omorganisation förlorar Sundsvall sex tjänster. Östersund får ett tillskott på två.

Det finns flera stråk av klarsyn i SVT:s omorganisation. Det är rimligt att ha lokala redaktioner i storstädernas förorter, till exempel. Att bryta ut Jämtlandsnytt ur Mittnytt är också en mycket bra idé. Mittnytt har stelnat i en form som sattes för flera decennier sedan. Den byggde, enligt min åsikt, på en felaktig uppfattning att tittarna vill ha regionala nyheter. Men bor man i Strömsund är man inte intresserad av ett misshandelsåtal i Härnösand. Det finns få lokala företeelser som är tillräckligt intressanta för att locka tittare utanför det egna länet. I själva verket finns det bara två relevanta nivåer för inrikes nyhetsförmedling: lokal nivå och riksnivå.

En annan sak som gjort Mittnytt allt mindre relevant för invånarna i Jämtlands län är en känsla av att dominansen från Sundsvall blivit starkare på senare år. De tongivande programledarna har dessutom präglat programmet med ett tillkämpat, käckt tilltal som används vare sig det handlar om veteranbilar eller våldtäkter.

Två extra tjänster räcker säkert inte för att göra Jämtlandsnytt självgående, men att bli uppgraderad till egen redaktion kan betyda ett lyft för den lokala tv-bevakningen i länet.

Så även om Norrland sakta håller på att hamna i medieskugga så öppnas det en glipa i molntäcket över Jämtland och Härjedalen. Det är alltid något.