Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandsnatt väcker inspiration

Astrofotografi förknippas ofta med bilder från rymden, exempelvis en stjärna, månen eller galaxer. Bilden är ofta fotograferad nattetid med teleskop eller liknande för att få blicken att vandra längre bort än ögat klarar av.

Landskapsfotografi är ofta bilder som är fotograferade i dagsljus, ibland med vidvinkel.

Det astrofotografen Göran Strand gör i sin bok Jämtlandsnatt är att på ett personligt sätt kombinera dessa två fotograferingstekniker. Detta leder till landskapsbilder fotograferade nattetid där betraktaren även får se ut i rymden på samma bild. Om den tekniken har ett namn vet jag inte, jag kallar det för astroskapsfotografi.

Boken tar med oss på en resa över himlen som börjar med solen, vidare mot nattlandskap, månen, norrsken och vintergatan. Bilderna är inte bara astroskapsfotografi, utan betraktaren får även chans att se både solen och månen på väldigt nära håll. En bild på solen som sveper sig över ett uppslag i boken har en otrolig detaljrikedom. Att Strand klarar av detta rent tekniskt är fascinerande. Jag förstår att NASA har varit intresserad av hans bilder.

Bilderna är fotograferade i Jämtland, eller från Jämtland kanske är mer korrekt uttryck i detta sammanhang. Det finns bland annat bilder fotograferade från Bynäset, Lugnvik, Frösön, Bydalen och Andersön.

Att Göran är begåvad på sitt område står klart i mina ögon.

Göran avslutar boken med texten "med den här boken hoppas jag ha fascinerat, inspirerat och väckt nyfikenhet. Förhoppningsvis vill nu även du ge dig ut för att upptäcka den jämtländska natten". Jag är en inbiten dokumentär- och pressfotograf som tycker att landskapsfotografi är tråkigt. Men Göran har lyckats inspirera mig, jag funderar på att redan i natt sätta på vidvinkelobjektivet på kameran, plocka fram stativet och mina varmaste vantar för att sedan ge mig ut i Jämtlandsnatten och tillämpa astroskapsfotografi.