Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandsmöte i premiären av Hockeyallsvenskan.

Henrik Hettas Malmö reser till Umeå för premiären av Hockeyallsvenskan i morgon.

Där finns en annan jämte.

Han berättar att det kokar i björkarnas stad.

– Hockeyintresset är gigantiskt, säger Olof Mårs.

5 april 2013. 6 002 åskådare står upp i Umeå Arena och ger spelarna en rungande hyllning.

Björklöven hade slagit Piteå med 6–2 och säkrat avancemanget till Allsvenskan.

– Det var en mäktig resa att vara med om. Jag visste att hockeyn var stor i Umeå, men det har verkligen kokat, säger Olof Mårs.

Björklöven, som tvångsnedflyttades 2010, fick spela två säsonger i division 1 innan de lyckades ta sig upp.

De försökte värva sig upp första året och misslyckades. Sedan blev kontinuiteten framgångsreceptet.

– Vi har inte så väldigt många nya i år heller. Jag var med och gjorde en sådan resa i Troja/Ljungby också där vi gick upp i Allsvenskan med ett gäng som hade jobbat ihop en längre tid. Jag tror att det är nyckeln till framgång.

Olof Mårs kom till Umeå från spel i Danmark inför förra säsongen. Östersundskillen har rotat sig snabbt. När Sporten ringer har han fullt upp att planera ett dop.

– Vi har köpt hus och trivs väldigt bra här i Umeå. Hockeymässigt är det oerhört inspirerande. Vi hade helt fullsatt i en träningsmatch mot Skellefteå på försäsongen, säger Mårs.

Målsättningen i år?

– Vi är nykomlingar och måste se till att hålla oss kvar först och främst.

Hur känns det för din egen del?

– Riktigt bra. Jag har gjort min bästa sommarträning hittills i karriären och känner mig väldigt fräsch.

Klockan 19.00 i morgon ställs Olof Mårs mot en annan jämte i Umeå Arena. Strömsundsfostrade Henrik Hetta. 24-åringen gjorde sin första allsvenska säsong i karriären med Malmö i fjol, och imponerade.

Det blev 21 poäng på 50 matcher och ett förnyat kontrakt med klubben.

– Det känns väldigt bra. Jag trivs bra i staden och allting med klubben är oerhört proffsigt. Du blir väldigt väl omhändertagen, säger han.

Hur har försäsongen varit?

– Jag åkte på en fotskada under försäsongen och har bommat tre veckor. Men nu har jag varit tillbaka i tre matcher och det känns bättre och bättre.

Målsättningen för er i år?

– Vi har ingen uttalad, den håller vi för oss själva. Men vi har ett lag som gör att vi ska vara där uppe och kriga.

Vad utvecklade du i ditt spel under fjolåret?

– Jag har nog blivit smartare och jobbar hårdare, framför allt defensivt. Förhoppningsvis kan jag hålla mig skadefri så jag kan ta ännu ett steg framåt.

Brorsan Fredrik är också bosatt i Malmö och tränade med laget under försäsongen. Men han får börja säsongen i IK Pantern i division 1.

– Han hade en handskada som gjorde att han var borta halva säsongen ifjol. Sedan har vi 15 forwards, så det är tufft att ta en plats. Men Pantern har ett riktigt bra lag så jag tror att det kan bli bra för han att börja säsongen där och få mer speltid, säger Henrik.