Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländska män lever länge men kvinnor i Strömsund har kortaste livslängden i hela landet

Hjärtsjukvården ligger fortfarande under riksgenomsnittet i vårt län. Och cancersjukvården visar på ett svagt resultat i jämförelse med andra landsting.

Det visar den senaste rapporten med öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet som Sveriges kommuner och landsting presenterade i går.

Medan kvinnorna i Strömsund har den allra kortaste medellivslängden i hela landet lever de jämtländska männen allra längst.

Det var femte gången rapporten presenterades och de öppna jämförelserna har gett bättre vårdresultat.

– Vi ser att landstingen på allvar kommit igång med kvalitetsarbetet för att göra vården ännu bättre och mer effektiv. Öppna jämförelser är ett verktyg som verkligen används i arbetet med att förbättra hälso- och sjukvården och det är glädjande, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Landstinget i Jämtland visar på förbättrade resultat jämfört med tidigare, men de har fortfarande röda siffror vilket betyder att förbättringar går att göra.

Psykiatrin har grönt på de flesta mätpunkterna vilket är en förbättring jämfört med förra året.

– Jag tror att det är ett resultat av att vi jobbat länge med väl genomarbetade arbetsmetoder och haft kontinuitet i personalgruppen. En stor faktor är att vi har färre stafettläkare och fler fasta specialistläkare inom flera delar av psykiatrin, säger Håkan Gadd, verksamhetsområdeschef för psykiatrin i ett pressmeddelande.

När det gäller antalet självmord ligger Jämtland fortfarande högt jämfört med rikssnittet.

Här säger Håkan Gadd att landstinget behöver ta ett helhetsgrepp för att minska antalet självmord.

– Psykiatrin, primärvården och andra områden måste jobba gemensamt med suicidprevention för att de som är självmordsbenägna ska komma i kontakt med vården och få hjälp, säger han. För alla självmord som är räknade i den här undersökningen har inte varit i kontakt med vården.

När det gäller hjärtsjukvården säger Lisbeth Gibson, som är chef för verksamhetsområde medicin, att det ändå har skett en klart positiv trend där de har förbättrat 23 av 28 indikatorer.

Strokesjukvården har fortfarande röda siffror trots att det är ett prioriterat område.

– Här har vi mer att jobba med som landsting, även om vi också här har förbättrat 12 av 21 indikatorer, säger hon. Satsningen, med inprioriterade resurser till strokesjukvården, har nyligen blivit beslutad och vi är mitt uppe i planering av förstärkning av rehabiliteringskompetens både på strokeenheten och på Remonthagen. Målsättningen är förstås att de ska förbättra resultatet för strokepatienterna i länet.

När det gäller cancersjukdomar har Jämtland ett svagare resultat än övriga Sverige när det gäller exempelvis överlevnad vid lungcancer.

Lisbeth Gibson menar att det är en svår sjukdom att behandla var man än bor.

– Vi hade låga resultat redan förra året och detta är en indikator som mäter över sex år, så vi förväntar oss inte att värdet ska förändras på ett år.