Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk teknik bakom världsrekord

Vid Speed weekend i Ljusnedal utanför Funäsdalen sattes ett nytt världsrekord med 300 kilometer i timmen för tvåhjuliga fordon. Rekordhållare är nu Peter Vestman från Västerås.

Men Peter Vestman hade stora problem de två första dagarna när han försökte köra med egenkonstruerade isdäck som inte höll för några högre påfrestningar.  Under natten till lördagen kom Per Hansson från Nälden in i bilden. Han har nämligen uppfunnit isdäck för mc och fick preparera Peters hjul hemma i garaget i Nälden med beprövade däck som gav segern förra året.

Redan på första körningen slogs nytt världsrekord och en ny högsta fart i tävlingen. Men toppfarten och världsrekordet blev tyvärr bara 300 km/t eftersom GPS-utrustningen stannade vid 300 km, Peter Vestman säger dock att hastighetsmätaren visade 340 km/t. Nya GPS:er införskaffades för en ny körning men snöandet var så intensivt att tävlingens tidtagning slutade fungera och Peter registrerade bara 293km/t eftersom han var nära att köra av banan i den dåliga sikten.

Rekordet filmades och ska nu sändas till Gunness rekordbok.