Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk snö i diktatorns skidbackar

Nordkoreas diktator Kim Jong Un inspekterade en nyinvigd skidanläggning. På bilderna syns Jämtländska snökanoner från Areco.

Det var under nyårshelgen som den statliga nyhetsbyrån visade bilder på en mycket nöjd Kim Jong Un som befann sig på den nyinvigda skidanläggningen Masik. Nordkoreas ledare, som tog över efter sin far för två år sedan, fattade tycke för skidåkning under sina studier i Schweiz.

På bilderna från skidanläggningen syns ett flertal snökanoner. Dessa har identifierats som svenska, närmare bestämt från jämtländska tillverkaren Areco.

Hur de hamnat i Nordkorea finns ingen förklaring till.

Det är, enligt FN-sanktioner, förbjudet att exportera lyxvaror till det slutna landet. Om snökanoner är att anse som lyxvaror är däremot inte helt klarlagt då det saknas en förteckning över förbjudna varor från FN. EU har däremot en lista, som omfattar skid- och golfartiklar samt fordon som används för transporter på marken, i luften och på vattnet.

– Det är våra kanoner, säger Arecos vd Johan Erling. Men jag vet inte hur de hamnat i Nordkorea. Jag har talat med våra återförsäljare i regionen runt omkring men de har inte sålt kanonerna dit.

Snökanonerna är av nyare modell, enligt Johan Erling ser han detaljer som gör att de kan dateras till de senaste 2,5 åren.

– Det ligger väl närmast till hands att tro att någon slutkund i Kina sålt dem vidare till Nordkorea. Jag har bett vår återförsäljare höra efter hos sina kunder.

Nordkorea har ännu inte tecknat något serviceavtal med Areco.

– Ingen av våra anställda har anmält sig frivilligt för något serviceuppdrag i Nordkorea, säger Johan Erling med ett skratt. Det blir nog svårrekryterat.