Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk krog på 100-topplistan i världen

Tre svenska krogar listas bland de 100 bästa i världen, men danska Noma miste i år titeln som världens bästa restaurang.

Annons

När brittiska mattidningen Restaurant Magazine på måndagskvällen presenterade listan på en show i The Guildhall i London fanns tre svenska krogar med. Frantzén/Lindeberg i Stockholm har klättrat raskt från 20:e plats förra året till tolfte i år. Fäviken i Järpen hamnar på 34:e plats, samma placering som förra året medan Mathias Dahlgren i Stockholm halkat ner från 41:a till 55:e plats.

Tre år i rad har danska Noma tagit hem titeln som världens bästa restaurang. Men i år fick Köpenhamnsrestaurangen se sig distanserad av spanska El Celler de Can Roca.

Den spanska restaurangen har legat tvåa på listan sedan 2009. Den ligger i byn Girona i Katalonien. De tre bröderna Joan, Josep och Jordi Roca har drivit restaurangen sedan 1986.

Nomas chef Peter Kreiner sörjer inte över att ha mist topplaceringen.

– Vi är mycket glada över att vi fick platsen tre gånger, och i dag är vi riktigt, riktigt glada över våra andraplats, säger han till nyhetsbyrån Ritzaus.

Han tycker att det är värt att uppmärksamma att Skandinavien rycker fram i den kulinariska eliten.

– En restaurang som Frantzén/Lindeberg i Stockholm har gått fram starkt på listan. Och Geranium i Köpenhamn har klättrat, påpekar Peter Kreiner.