Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk getost ska lagras i Korallgrottan

En högst exklusiv ost tar nu form uppe i Frostviksområdet. I sommar placeras 20 kilo getost från Gärdnäs gårdsmejeri ned i Korallgrottans inre för lagring. I oktober plockas de första ostarna upp – och Östermalmshallen har redan lagt en beställning.

– Det är perfekta förhållanden för att lagra ost i Korallgrottan. Det är hög luftfuktighet, mörkt och cirka fyra grader kallt, berättar Helen Sjölund Isaksson, som driver Gärdnäs gårdsmejeri.

Det var för drygt två år sedan hon kläckte idén i samband med att hon höll en ost- och vinprovning nere i grottan ihop med Ola Sundqvist och Elin Eriksson på Korpens Öga, som sköter guidningarna i Sveriges längsta grotta.

– Jag sa till dem: Ska vi inte ta och lagra ost i grottan? berättar Helen.

I Frankrike förekommer grottlagrad ost och Sveriges näst längsta grotta, Lummelundagrottan på Gotland lagras enligt Helen ost på komjölk.

Den jämtländska idén tog så småningom form och tillstånd söktes hos länsstyrelsen, som sköter tillsynen av grottan.

– Nu har vi tillåtelse att lagra 20 kilo getost i grottan, säger Helen.

Den 17 juni placeras ostarna, som ligger skyddade i trälådor, högtidligt ned i grottan.

– Sedan kommer Ola att vända på dem två gånger i veckan när han går ned med de guidade turerna, säger Helen och inflikar att våtservietter och gummihandskar kommer finnas till hands för att allt ska gå riktigt till.

Ostarna ska kallas för pipkrake, efter namnet på den sal i grottan där de kommer placeras. Pipkrake är namnet på de isnålar som bildas av frost.

I slutet av oktober blir det upptagning av de första ostarna och det verkar redan finnas en efterfrågan på den exklusiva produkten.

– Vi har redan fått en beställning från Östermalmshallen, säger Helen och tillägger:

– Ostarna kommer inte att bli billiga.