Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk framtidstro - men ungdomarna behöver fortfarande jobb

Det finns en framtidstro bland företagarna i Jämtlands län. Smolket i bägaren är ungdomsarbetslösheten som är fortsatt hög i hela landet. Det framkom när Svenskt näringsliv presenterade sin konjunkturprognos i går.

Platsen var tjänsteföretaget H1:s lokaler vid Frösö strand. Presentationen med namnet "Efterskalv" talade om en svensk ekonomisk återhämtning och en tillväxt på mellan 2,7 och 3,5 procent under de närmaste tre åren.

– Sveriges ekonomi är stark och vi har gagnats av en stor export till Tyskland som också har en stabil ekonomisk situation, förklarar Malin Sahlén på Svenskt näringsliv.

Sysselsättningen förutspås öka något på nationell nivå men i Jämtlands län ser antalet jobb ut att vara oförändrade 2011 jämfört med 2009. Länets företagare tror i lägre utsträckning än riksgenomsnittet att de kommer att investera och anställa under de närmaste sex månaderna. Däremot låg man över snittet under den förra sexmånadersperioden. Och av företagarna svarade 41 procent fler ja än nej på frågan om de kommer att utöka sin produktion/försäljningsvolym det närmaste halvåret.

– Så det finns en framtidstro, säger Lisbeth Godin Jonasson på Svenskt näringsliv i Östersund.

Något som bekräftas av industriföretaget Jonsson och Paulssons vd Mårten Eriksson.

– Vi har stora förhoppningar på framtiden, tillgången på personal har också blivit bättre, säger han.

Ett problem i länet, så väl som i riket, är ungdomsarbetslösheten. Lisbeth Godin Jonasson berättar att det finns 1 800 arbetslösa ungdomar under 25 år i Jämtlands län.

Företaget H1 med huvudkontor i Östersund har vuxit under hela den finansiella krisen och har i dag 450 anställda varav 150 i residensstaden. De har många anställda i kategorin ungdomar upp till 25 år. Företagets vd Jörgen Larsson kritiserar den rödgröna oppositionens förslag att höja arbetsgivaravgiften för ungdomar i den kategorin.

– Det skulle kosta oss sex till sju miljoner kronor per år, pengar som måste tas från någonstans, och 80 procent av våra kostnader är personalkostnader, säger han.