Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk författarkväll på biblioteket

Tre stora jämtländska författare får en egen kväll på Länsbiblioteket. På måndag gör de litterära sällskapen ett gemensamt arrangemang och presenterar Gustav Hedenvind-Eriksson, Aksel Lindström och Hildegard Löfbladh.

Initiativet togs av Aksel Lindström-sällskapets ordförande Harry Byberg, som också är värd under kvällen, och varje förening har en halvtimme till sitt förfogande. Motivet är att lyfta fram de tre jämtländska författarna så att de inte glöms bort. Minst känd av de tre är Hildegard Löfbladh, som år 2001 fick sitt eget sällskap.

– Hildegard föddes i Hammarstrand och växte upp under brunnsepoken, och det var nog människorna hon träffade då som gav henne inspiration till skrivandet. Det säger Berit Jonsson som kommer att berätta om Hildegard Löfbladh på måndag kväll.

Berit Jonsson berättar att Hildegard utbildade sig hos en hovfotograf i Stockholm, och öppnade egen ateljé i Hammarstrand 1910.

– Hon skrev samtidigt som hon drev fotoateljén, men övergick alltmer till skrivandet.

Hildegard Löfbladh gav ut två romaner och många noveller, och handlingen i hennes berättelser utspelar sig oftast i Jämtland.

– Hon har skrivit ett krönikespel också. Det heter "Storforsens besegrare" och handlar om Vildhussen, men det har aldrig uppförts, säger Berit.

Aksel Lindström-sällskapet kommer att representeras av Harry Byberg och Torsten Jonsson, och från Hedenvind-sällskapet kommer Johnny Persson och Yngve Hedin.

Under kvällen presenterar sig de tre sällskapen. Författarnas livsöden och litterära arbete skildras. De medverkande kommer också att läsa texter ur verk av författarna.