Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands U15-tjejer siktar på SM- slutspel

/
  • Jämtlands U15-tjejer har fortfarande chansen att avancera till SM-slutspel i vår.Foto: Johan Axelsson

Fyra av Jämtland Baskets ungdomslag var i helgen ute på olika håll i landet och spelade USM-sammandrag. Ett av dessa lag var U15-tjejerna, som fick hålla sig på hemmaplan och spela i ATS-hallen samt Sporthallen.

Annons
För fyra år sedan hade inte Jämtland med något lag i USM. Nu finns det alltså fyra lag. U15-tränaren Eva Lundqvist förklarar vad som ligger bakom utvecklingen.
– Vi har siktat på ungdomselit, inte bara på bredd. Det här laget består av spelare från tre olika lag, Jämtland Basket Sky, IFK Lit och Jämtland Basket Blazers.
För att utveckla laget på bästa sätt försöker man att spela matcher mot lag som är utvecklande att möta. Tjejerna har spelat matcher mot lag i olika åldersgrupper och även mot killar.
– De säger inget särskilt om att få möta killar, de tycker bara att det är kul. Lite extra tändning blir det förstås.
– Killarna är kvickare, hoppar mer och blockar mer, förklarar Eva, som menar att tjejerna får tuffa till sig och tänka basket på ett annat vis då. På söndagen visade laget prov på tuffhet och aggressivitet när Sundsvall besegrades med hela 111–16.
I övrigt fick laget känna på riktigt hårt motstånd i helgen. Gladan från Luleå är ett riktigt bra lag, precis som stockholmska Harem. De sistnämnda har vunnit sina matcher stort i Stockholmsserien, och slog även Jämtland, men inte med mer än sju poäng.
Det innebär att laget fortfarande har chans att avancera. Nästa sammandrag spelas i Sundsvall i november, och om Jämtland då kan slå Harem med mer än sju poäng går Jämtland vidare. Sedan fortsätter turneringen med fler utslagningar fram till april. Då återstår endast fyra lag som gör upp om USM-titeln.
– Det vore roligt att slå Harem, då blir det vidare spel i januari. Roligt också att laget mestadels består av 95:or och bara några 94:or. Spelarna har verkligen tagit steg framåt för varje match som har gått och har tränat extra för det här, säger Eva Lundqvist.
matchfakta
Gladan–Jämtland 59–38
Harem–Jämtland 65–58
Jämtland–Sundsvall 111–16

Mer läsning

Annons