Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands nya folkdräkt gick till final

På torsdagskvällen korades vinnaren i tävlingen Sveriges nya folkdräkter. Jämtlands bidrag var en av tio som gick till final.

Textilformgivaren Katarina Widegren, Östersund, och modellen Annelie Andersson, Frösön var på plats på Spaghettioperan på Regina i Stockholm för att tävla mot övriga landskaps bidrag.

– Det har varit så roligt att se att vi tagit fasta på så olika saker från våra landskap och det var kul att se alla dräkter tillsammans. Det blev väldigt folkligt i sig, säger Katarina Widegren.

Tidigare i veckan visades Jämtlands nya folkdräkt upp i LT. Textilformgivaren berättade då att hon inspirerats av samekulturen och allmogens högtidsfärg som var svart vid bröllop och högtider. Dräkten är sydd för modellen som ska visar upp den, i Jämtlands fall är det Annelie Andersson som fått äran. Det blev dock ingen vinst för Jämtlandsdräkten, folkdräkten från Dalarna korades till vinnare. Men Katarina Widegren är mycket nöjd.

– Jag är så glad över att ha varit här, säger hon.

– Det har varit jätteroligt, säger Annelie Andersson.

Kvällen avslutades med mingel och efterfest på Café Opera.

Bland jurymedlemmarna återfinns flera kända namn bland andra Cay Bond, trendanalytiker, författare och journalist, Cia Jansson, modechef på magasinet Elle, Ella Klinga, skådespelare, och Ann Söderlund, tv-profil.

Tävlingen är anordnad av Svenska turistföreningen som tycker att folkdräkten lever ett undanskymt liv för många och att de gamla dräkterna inte speglar dagens Sverige.