Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands modernaste kyrka är invigd

Plötsligt inträffar det. Året är 2013 och en ny kyrka har precis invigts.

– Det känns lite bakvänt, man brukar riva eller avlysa kyrkor i dag men här inviger vi en ny, säger Mikael Sjödin, kyrkoherde i Rödön, Ås, Näskott och Aspås församlingar.

Annons

Det är en modernt inredd och ljus lågenergikyrka som nu tagit sin plats i Krokoms samhälle. Under söndagen invigdes den och både politiker, besökare och kyrkans personal såg det som ett mycket speciellt tillfälle.

– Diskussionerna inom kyrkan brukar vara att vi har för många kyrkor som bara står och kostar pengar för att befolkningen har flyttat från orten. Men så är det inte här, säger Mikael Sjödin, kyrkoherde.

Den nya kyrkan rymmer 160 personer, men det visade sig vara alldeles för lite, i alla fall under invigningsdagens gudstjänst.

– Vi fick sätta in en annons i tidningen där vi berättade att det inte fanns några fler platser till gudstjänsten. Det är första gången man har fått tacka nej till besökare, och det lär väl också vara den sista. Men det kunde gärna få vara så varje gång, säger han.

Över 300 personer kom till invigningen och redan nu är flera dop bokade i den nya kyrkan.

– Vi tror att kristendomen har något för framtiden och vi tror att vi som kyrka därför ska finnas här, säger Mikael Sjödin.

Under sin tid som kyrkoherde har han aldrig varit med om att en ny kyrka har invigts i Norrland så hans känsla för den här dagen känns väldigt äkta när han utbrister:

– Det är extremt härligt att det här händer, säger han och ler stort.