Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands mammor ammar mycket och röker lite

Mammorna i Jämtlands län ligger i toppskiktet när det gäller att amma sina spädbarn visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Annons

De senaste siffrorna gäller barn födda 2008, och i Jämtlands län ammades 98, 3 procent av barnen helt eller delvis efter en vecka vilket är den högsta siffran i Sverige tillsammans med Uppsala län. Efter sex månader var det fortfarande 69,1 procent av barnen i länet som åtminstonde delvis ammades, vilket är den fjärde högsta siffran i landet.

Livsmedelsverkets rekommendation, utformad i sammarbete med Socialstyrelsen och Socialdepartementet, säger att bröstmjölk är den bästa näringen för spädbarn. De flesta klarar sig utmärkt på enbart bröstmjölk fram till sex månaders ålder, och det är bra om bröstmjölk är en del av kosten under hela det första levnadsåret.

Socialstyrelsens statistik visar också att jämtländska spädbarnsföräldrar röker näst minst i Sverige, bara i Västerbotten röks det mindre. I Jämtlands län röker 3,6 procent av mammorna och 7,2 procent av papporna när barnet är 8 månader gammalt.