Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare JLS

Ordförande i JLS, Kerstin Ellert, kunde hälsa ett 30-tal besökare välkomna till höstens första medlemsmöte som hade rubriken När döden kom till byn.

Journalisten Markus Berglund berättade om spanska sjukan och dess härjning ur ett både globalt, nationellt och lokalt perspektiv.

Spanska sjukan har kallats den värsta epidemin i mänsklighetens historia med tanke både på det stora antalet insjuknade och döda och på den världsomfattande spridningen.

Föreläsaren blev intresserad av ämnet när han i en tidningsartikel från 1918 fann att Östersund omtalades som spanska sjukans huvudstad. Tankarna gick då till farmor i Klövsjö, som var barn under den perioden, och vad hon kunde ha berättat. Han intervjuade äldre släktingar och de fragment som han fick fram lade grunden till ett fortsatt sökande efter information.

De första fallen noterades i Amerika för att sedan följa amerikanska trupper till Europa. Farsoten fick oförskyllt namnet spanska sjukan, då det var det neutrala Spanien som offentliggjorde uppgifter om sjudomen.

Till Sverige kom smittan vid månadsskiftet juni-juli 1918. Första fallen upptäcktes i Skåne för att sedan sprida sig över landet med blixtens hastighet. Sista veckan i juli dök spanska sjukan upp i Östersund. De tidigaste dödsfallen hade anknytning till järnvägen. Epidemin spred sig i länet och ett antal provisoriska sjukhus upprättades exempelvis "spanska sjukhuset" i gamla läroverket i Östersund och i baptistkapellet i Kövra. De som klarade sig från sjukdomen gjorde förtjänstfulla insatser för att stötta sina grannar. Sorgen låg tung över socknarna och i många hem sörjde man en eller flera närstående. 38000 svenskar dog på grund av spanska sjukan varav cirka 1200 var jämtar.

Föreläsaren gav en målande beskrivning av insjuknandet, olika symtom samt det lidande det innebar att drabbas.

Flera åhörare bidrog med exempel från den egna släktforskningen.

Markus avtackades med en varm applåd och kvällen avslutades med gott fika.

Inger Jonasson