Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands läns nämndemannaförening

Lördagen den 16 oktober samlades ett tjugotal medlemmar från nämndemannaföreningen för ett seminariummed Personskadeförbundet RTP.

Seminariet hölls på Grand Clarion Hotell och det var Anne-Lie Sandin, förbundsjurist och Sofia Holm, medlemsansvarig, som rest upp från huvudkontoret i Stockholm för att ge en djupare kunskap om RTP:s skadegrupper och de problem som dessa kan innebära för den enskilde i domstolsprocessen både i förvaltnings- och civil domstol.

Det hela inleddes med lunch och efter denna var det återsamling för en presentation av seminarieledarna, nämndemannaföreningen och själva RTP. Sofia Holm berättade om sitt arbete som hon ansåg vara mycket stimulerande. RTP betyder rehabilitering, tillgänglighet, påverkan och att man bytte namn till Personskadeförbundet för att man inte skulle göra kopplingar till handikappförbund. Därefter var det Anne-Lie Sandins tur att informera om Personskadeförbundet och dess ändamål.

RTP företräder personer som har trafik-, olycksfalls- och polioskador och de företräder fem skadegrupper: polioskadade, traumatiskt hjärnskadade, nack- och ryggrelaterade skador, ryggmärgsskadade och amputerade.

Hon gav också lite snabbfakta om förbundet och när det bildades, styrs och hur finansieringen ser ut.

Annelie Sandin informerade om skador efter trafikolycksfall/olycksfall eller misshandel. Hon tog även upp RTP:s juridiska nätverk och skillnaden mellan jurist och advokat och vem som kan agera som ombud.

Det framkom även att RTP:s målsättning är alla människors lika värde och förbundet arbetar mycket för delaktighet och tillgänglighet i samhället. Man har även som målsättning att stärka medlemmarna så att de ska kunna påverka sin livssituation och uppnå god livskvalitet.

Deltagarna mycket information om ett ämne de inte visste så mycket om och eftermiddagen avslutades med grupparbete där alla fick en fråga var att bearbeta för att sedan avlämna ett muntligt svar.

Därefter avslutades seminariet efter en trevlig och lärorik dag.