Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands läns Centerkvinnor

Jämtlands läns Centerkvinnor har haft distriktsstämma.

Ordförande Susanne Edfeldt-Sjöling inledde stämman med att fokusera på en av Centerkvinnornas viktigaste frågor, nämligen jämställdhet. Hon tog som exempel dagstidningarnas ständigt återkommande artiklar om mäns våld mot kvinnor och barn. Detta måste motarbetas med alla till buds stående medel.

Linnea Svensson, Cuf-ordförande i länet, informerade om Cuf:arnas satsning på utbildning, bland annat i att tala inför grupp, argumentera, skriva insändare med mera. Cuf:arna vill framförallt jobba med arbetslöshets- och miljöfrågor. Linnea var observatör i Köpenhamn under klimatmötet och kunde konstatera att energifrågan är oerhört viktig och att de flesta verkligen vill minska på utsläpp.

Centerpartiets ordförande Carina Zetterström tog också upp energiöverenskommelsen och poängterade att den i första hand går ut på att utveckla förnybara energislag. Inte en krona av statliga pengar ska satsas på kärnkraft!

Per Åsling besökte också C-kvinnornas stämma och uttryckte sin uppskattning av Centerkvinnornas värdefulla insatser speciellt vad gäller miljöfrågor och kvinnlig företagsamhet. Motionen om en GMO-fri zon är ett tydligt bevis på framgång på

miljösidan. För övrigt ville Åsling lyfta fram Centerns satsning på infrastruktur, vägar och bostadsbyggande samt jordbruket och energiomställningen. Centerns mål är bland annat att år 2020 ska energiförbrukningen bestå av 50 procent alternativ energi, till exempel biobränsle.

Tack vare Centerkvinnorna har regeringen upprättat en handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor och öka tryggheten på gator och torg genom att tillsätta 20 000 fler poliser i hela landet. Brottsofferhandläggare ska införas på varje polismyndighet. Barn som bevittnar våld i hemmet har rätt till statlig brottsskadeersättning. Att polisen har fått ökad tillgång till effektiva metoder att utreda brott är viktigt för att stärka brottsoffrens situation. Satsning sker även på forskning om kvinnors hälsa.

Kvinnors företagande har fått stöd med 100 mkr per år. Dessutom sker förbättring för pensionärer med de lägsta pensionerna och där finns framförallt många kvinnor.

Centerkvinnornas stämma präglades i huvudsak av diskussion kring jämställdhets- och miljöfrågor och hur man kan förändra den attityd som finns i dag i samhället, såsom bristen på respekt och hänsyn.

Centerkvinnornas tradition att dela ut ett kulturpris ersätts i år med att på internationella kvinnodagen lämna en penninggåva till Kvinnojouren, vars personal på ett föredömligt sätt informerade om sin verksamhet när C-kvinnorna anordnade sin traditionella studiedag på Rösta.

Till ledamöter i distriktsstyrelsen för år 2010 valdes: Irene Göransson, Brunflo, Marina Mellgren, Gällö, Inger Andersson, Bräcke, Irene Löfgren, Hallen, Anna Eklund, Bräcke och Jenny Lindman, Östersund.