Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands län måste bli en egen region

Apropå Robert Uittos uttalande i regionfrågan om att Gotland ligger där det ligger och hans antydan att detta förhållande gör att Gotland inte i sammanhanget kan jämföras med vårt län.

Tvärtom måste Jämtlands län liksom Gotland och Halland bli en egen region. Jämtland är det enda inlandslänet i Norrland vilket ger oss en unik inlandsprofil.

Lutningen österut hotar att utarma oss genom att viktiga samhällsfunktioner, näringsliv och annan samhällsutveckling ”glider ned” mot kusten. Förvaltningsrätten och länsstyrelsens sociala enhet är de senaste exemplen.

Vi måste själva värna om utvecklingen i vårt eget län, ingen annan gör det åt oss. Som en egen region kan vi samarbeta i alla väderstreck och på våra egna villkor.

Vi behöver inte så många som 403 fullmäktigeledamöter för att styra över knappt 130 000 jämtar och härjedalingar.

Inte heller niofalt av kommunala nämnder och administrationer. Genom att göra Jämtlands län till en region och en kommun, som på Gotland, kan vi omedelbart använda 200 miljoner kronor av väljarnas skattepengar på ett bättre sätt.

Det skapas utrymme för nya lösningar att utveckla den lokala demokratin och samhällsservicen. Vi skulle på så sätt kunna bli ett föredöme för andra.

Jämtland skulle också bli en av Sveriges tio största kommuner vilket naturligtvis ger oss en helt annan position än idag att hävda vår regions förtjänster, möjligheter och intressen.

Våra lokala tidningar efterlyser debatt i frågan. Jag liksom flera i folkpartiet driver frågan. Nätverket Framtid för Jämtland försöker skapa opinion för Gotlands-modellen. Det är emellertid bråttom.

Låt oss nu använda det regionförbund som bildats mellan landstinget och länets kommuner till att ta sig an frågan så att Jämtlands län kan vara en egen region 2015 och en kommun från 2019!

Lennart Ledin, Folkpartiet Östersund

och Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel