Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands biodlare klarade kall start på året

Nästan var fjärde bisamhälle i Sverige försvann under den kalla vintern och våren. Men Jämtlands biodlare har klarat sig bra och det verkar inte bli någon brist på honung.

Annons

– Det ser ut att bli ett normalår eller till och med bättre, säger Lars-Erik Granbacka, ordförande i Jämtlands läns biodlaredistrikt.

En vanlig vinter försvinner 5-10 procent av bisamhällena men i år har så många som 25 procent av samhällena dött i Sverige. I Ångermanland och Västerbotten rapporteras det om honungsbrist och bi-död. Men när Lars-Erik Granbacka ringt runt till biodlarföreningarna i Jämtlands län har han fått mer positiva rapporter än förväntat.

– Vissa har nästan rekordmycket honung i några av sina samhällen, säger han.

Ett bisamhälle i Jämtland producerar i snitt 30 kilo per år, och Lars-Erik Granbacka tror att årets skörd kommer att ligga runt den siffran. Han har en teori om varför de jämtländska biodlarna klarat sig förhållandevis väl jämfört med övriga landet.

– Det som är positivt här är att vi inte har fått varroakvalstret. Det finns i Medelpad men vi har klarat oss än så länge, säger han.

Enligt Lars-Erik Granbacka är det egentligen inte kalla vintrar som är värst för bina. Kyla klarar de ganska bra, och snön fungerar som ett skyddande täcke.

– Den kritiska perioden är våren. Blir det en längre period med snö och regn på våren kan man behöva stödfodra bina, säger han.

En annan biodlare i länet är Karl-Gustaf Jirdén från Oviken. Ett av hans samhällen dog i vintras. Han tror ändå att det blir ett normalår för honungsproduktionen, trots den långa och kalla våren.

– Allting är sent nu. Samhällena har utvecklats bra men det har inte kommit in så mycket honung än. Men kommer det värme nu kan det gå fort, säger han.