Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands biodlare klarade kall start på året

Nästan var fjärde bisamhälle i Sverige försvann under den kalla vintern och våren. Men Jämtlands biodlare har klarat sig bra och det verkar inte bli någon brist på honung.

– Det ser ut att bli ett normalår eller till och med bättre, säger Lars-Erik Granbacka, ordförande i Jämtlands läns biodlaredistrikt.

En vanlig vinter försvinner 5-10 procent av bisamhällena men i år har så många som 25 procent av samhällena dött i Sverige. I Ångermanland och Västerbotten rapporteras det om honungsbrist och bi-död. Men när Lars-Erik Granbacka ringt runt till biodlarföreningarna i Jämtlands län har han fått mer positiva rapporter än förväntat.

– Vissa har nästan rekordmycket honung i några av sina samhällen, säger han.

Ett bisamhälle i Jämtland producerar i snitt 30 kilo per år, och Lars-Erik Granbacka tror att årets skörd kommer att ligga runt den siffran. Han har en teori om varför de jämtländska biodlarna klarat sig förhållandevis väl jämfört med övriga landet.

– Det som är positivt här är att vi inte har fått varroakvalstret. Det finns i Medelpad men vi har klarat oss än så länge, säger han.

Enligt Lars-Erik Granbacka är det egentligen inte kalla vintrar som är värst för bina. Kyla klarar de ganska bra, och snön fungerar som ett skyddande täcke.

– Den kritiska perioden är våren. Blir det en längre period med snö och regn på våren kan man behöva stödfodra bina, säger han.

En annan biodlare i länet är Karl-Gustaf Jirdén från Oviken. Ett av hans samhällen dog i vintras. Han tror ändå att det blir ett normalår för honungsproduktionen, trots den långa och kalla våren.

– Allting är sent nu. Samhällena har utvecklats bra men det har inte kommit in så mycket honung än. Men kommer det värme nu kan det gå fort, säger han.